Készülni kell a világ változására – Kiszelly Zoltán politológus volt a Vállalkozói fogadás vendégelőadója


2016-02-07 14:45:16  | cikk: HuHa  | 


Készülni kell a világ változására – Kiszelly Zoltán politológus volt a Vállalkozói fogadás vendégelőadója főképe
Kiszelly Zoltán politológus, a Kodolányi János Főiskola és a Századvég Politikai Iskola tanára volt a meghívott előadója a Vállalkozók Fogadásának, melyet minden év elején megrendez az önkormányzat, hogy fehér abrosz mellett mondjon köszönetet a cégeknek a város működését és fejlődését segítő adóforintjaikért. A pénteki találkozó vendége Európa és Magyarország jövőjének kilátásairól tartott részletes előadást.

Hírportálunk a rendezvényt követően előadásának összefoglalására kérte a vendéget.
-Változik a világ és ezeket a változásokat nekünk is követnünk kell, vagy legalább is tudnunk kell róla. A legfontosabb változás, hogy 2017-ben az Európai Unió is változni fog, a legfontosabb tagországokban: Németországban, Franciaországban választás lesz, új kormányok jönnek és az Amerikai Egyesült Államokban is új elnök lép hivatalba 2017 elején. Még nem tudjuk, hogy kik lesznek ezek a döntéshozók és milyen politikát fognak folytatni, de nagyjából látjuk azt a mozgásteret, amiben ők is mozognak. Ide tartozik a migrációs helyzet, az Euro jövője, az USA-Európa szabadkereskedelmi megállapodás és azok a konfliktusok - akár Ukrajnában, akár Szíriában -, amik Európa peremén zajlanak, de közvetlenül vagy közvetve ránk is hatással vannak.

-Ez azt jelenti, hogy egyelőre minden nagyon bizonytalan, ha 2017-re tekintünk előre?

-Igen, és bizonytalanabb, mint azt korábban gondolhattuk volna. A rendszerváltozáskor azt gondolhattuk, hogy egy prosperáló Európai Unióhoz csatlakozunk, és ha nem is azonnal, de belátható időn belül elérjük az osztrák színvonalat. Ehhez képest Nyugat-Európában csökken az életszínvonal, nálunk nagyon lassan emelkedik és nem mi fogunk felemelkedni, hanem félúton találkozunk a Nyugat-európaiakkal az életszínvonal tekintetében. Ez nekünk nem annyi, mint amit reméltünk, nekik pedig rosszabb, mint volt az Euro bevezetése előtt. Nagy kérdés, hogyan reagál erre a társadalom, mit tudnak kitalálni a politikusok az Euro megmentésére, hogyan tudják az adósságválságot kezelni és hogyan tudják Európa népességcsökkenését valamint a szakmunkás hiányt úgy kezelni, hogy ezt az európaiak elfogadják, és ne változtassa meg túlságosan az eddig megszokott életformánkat.

-A jövő lehetséges változásai hogyan hathatnak a hazai, vagy akár a pápai gazdasági életre?

-Ha például az Euro-zóna szétszakadna és létrejönne egy északi-euro Németországgal, Ausztriával, akkor ez olyan erős euro lenne, mint a svájci frank, tehát nagyon felértékelődne. Ez azt is jelentené, hogy bizonyos cégek, a közepes nagyságú cégek már nem engedhetnék meg maguknak azt, hogy az északi euro zónában termeljenek, mert nagyon drágák lennének a termékeik, ezért áthoznának még több termelést e zónán kívülre, például Magyarországra. Így akár Pápán is a meglévő cégek Nyugat-Európából hoznának át további termelőkapacitást, vagy a már ide települt cégek mentén újabbak jönnének. Nyilván azok a települések számíthatnak előnyre, ahol már kiépült az infrastruktúra, ahol a szakképzést átalakították, ahol a városvezetés együttműködik a befektetőkkel, érti az ő logikájukat, segít nekik. Persze ezek is csak akkor, ha van megfelelő méretű ipari park és megfelelő számú munkaerő, hiszen a munkaerő lesz az a szűk keresztmetszet – nem csak Magyarországon, hanem Nyugat-Európában is -, amely alapján nagyon sok beruházásról döntenek.

-A szakmunkáshiány nem csak Nyugat–Európában okoz problémát, mi itt Pápán is találkozunk már ezzel a nehézséggel.

-Látni kell, hogy csökken a népesség, egyre kevesebb a fiatal, és egyre többen mennek külföldre, a magyarhoz képest magasabb bérekért. De azt is látjuk, nem biztos, hogy a magyar cégek elég vonzó fizetési ajánlattal csábítják magukhoz a fiatalokat, és sokan félnek is, hogy kiképeznek egy fiatalt, tanítják, ösztöndíjjal támogatják, aztán pedig elmegy egy másik akár magyarországi céghez, ahol jobb fizetést kap vagy külföldön vállal munkát, ahol a magyarországi átlaghoz képest kap többet. Ezeket a kérdéseket őszintén át kell beszélni és akkor van esély arra, hogy a helyi cégek együttműködve a szakképzéssel biztosítják a szakmunkás utánpótlást.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!