Másképp beszélnek a nők, mint a férfiak?


2010-03-30 14:59:24  | cikk: Babos Petra  | 


A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör tegnap délután tartotta soron következő előadását, melyet dr. Huszár Ágnes egyetemi tanár, nyelvész tartott „Másképp beszélnek a nők, mint a férfiak” címmel.
- Igen, másképp beszélnek a nők és másképp a férfiak. Én erről a témáról könyvet írtam, Bevezetés a gendernyelvészetbe címmel. A gender szó a társadalmi nemet jelenti. Ez a férfiak és a nők beszédnyelvezetéről, a különböző beszédstílusokról szól. A férfiaknak mélyebb az alaphangjuk, mint a nőknek és a nők sokkal színesebben is ki tudják magukat fejezni. Szóhasználatban és kommunikációs folyamatban is megfigyelhető egyfajta különbség. A nők a nyelvhasználati újítók.
Az idős nők és a fiatal hölgyek beszéde sem egyforma. Az előbbieknél a régies szavak, az utóbbiaknál a trendibb szóhasználat a gyakoribb. A nők jobban bánnak a nyelvvel, jobban is ügyelnek a szép kiejtésre, a helyes nyelvhasználatra- mondta el az előadó.
Szó esett még a szókincsről is, amely az iskolázottsággal van összefüggésben.
Végül dr. Huszár Ágnes elmondta, hogy a férfiak sokkal gyakrabban használnak kitöltött szüneteket, mint a nők. Ez azt jelenti, hogy „ö” és „hmm” hangot adnak ki. Ennek magyarázata, hogy a férfiak kevésbé törődnek magukkal, a szóhasználattal.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!