Nagy sikert aratott a III. Pápai Böjtelő


2016-02-06 22:32:56  | cikk: pt  | fotó: Babos Petra, HuHa, p  | 


Nagy sikert aratott a III. Pápai Böjtelő főképe
A hangulat, a látogatottság és a színvonal tekintetében is kiválóan sikerült a III. Pápai Böjtelő – így lehetne összefoglalni a résztvevők egybehangzó véleményét a piactéren megrendezett böllérversenyről és disznótoros lakomáról.
A gasztronómiai rendezvényen a bölléreknek szóló megmérettetés versenyfeladataiként hazánk hat meghatározó húsfeldolgozó cégének képviselői a kapott félsertésekből dolgozva hurkát, kolbászt és pecsenyét készítettek, ezenkívül pedig számos speciális, illetve hagyományos disznótoros étellel is meglepték a piactérre érkező tömegeket. Az ételkülönlegességek közé tartozott többek között a Pápai Hús-csoport által készített csülkös-babos káposzta, ami villámgyorsan elfogyott, és sokan érdeklődtek a nem mindennapi ínyencség receptje iránt – tudtuk meg Kanozsai Józseftől, a helyi húsgyár csapatának vezetőjétől. – Remek hangulatban zajlott a rendezvény, sok vendégünk volt, nagyon jól fogyott a portékánk. Látszik, hogy a pápaiak szeretik az ilyen gasztronómiai élményeket – jegyezte meg érdeklődésünkre Kanozsai József.
Pontosan ugyanezen a véleményen volt Gila Éva, a Gyulahús Kft. marketingmenedzsere, aki az élénk forgalmat, valamint a remek szervezést külön kiemelte. – Nem volt időnk megnézni, hogy a jelenlévő társcégek mivel készültek az eseményre, ugyanis mindvégig rengeteg látogatója volt a standunknak. A hagyományos érlelésű, hungarikumként ismert gyulai kolbász mellett tradicionális gyulai ízekkel készített káposztát, hurkát és egyéb ínyencségeket hoztunk el Pápára – árulta el Gila Éva. Geschitz Róbert, a Böllér Kft. csapatának egyik tagja úgy látta, az eddigi három böjtelő közül a mostani volt a legjobb. – Egyszerűen minden fantasztikus volt. Minden ételünk elfogyott, mi nem is tudtunk enni belőle – mosolygott a fiatalember.
A csapatok által elkészített finomságokat a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség három tagja, Gyukli Gyula, Punk Ferenc és Végh Endre bírálta el. – A magyar húsipar színe-java képviseltette magát a böllérversenyen, amely nagyon magas színvonalú volt. Látszott, hogy a résztvevők szeretettel készítették el az első osztályú ételeket – hangsúlyozta a böllérverseny értékelése során Punk Ferenc, a zsűri elnöke. Hozzátette, a bírálat szempontjai között a termékek fűszerezése volt a legfontosabb, emellett vizsgálták például a szín és az íz harmóniáját is. Végül a legjobb kolbászért járó díjat a Darnó Hús csapata vehette át, a legfinomabb véres hurkát a Pápai Hús-csoport készítette, míg a legjobb májas hurka a Pick Szeged nevéhez fűződött. A rendezvény megszervezésben a helyi önkormányzatot segítő pápai Böllér Kft.-é lett a legjobb pecsenyéért járó elismerés, a főtt készítmények kategóriájában pedig a Kométa 99 Zrt. diadalmaskodott. A szakmai zsűri döntése alapján a legeredményesebb csapatnak járó fődíjat idén a Gyulahús vihette haza. – Nem véletlenül mondják, hogy a Kárpát-medence a Föld szívcsakrája: utolérhetetlen ízű termékeket képes adni számunkra az itteni föld és napfény – fogalmazott az eredményhirdetés után Punk Ferenc.
Áldozó Tamás polgármester zárszavában kifejtette: ez a verseny alkalmas volt arra is, hogy a résztvevők jelenlétükkel kifejezzék szolidaritásukat a nehéz a helyzetben lévő pápai húsgyárral. – Ennek a gyárnak a jövője az egész iparágat befolyásolja. Nem hiszem, hogy Magyarországon van olyan, a húsiparban dolgozó kolléga, aki számára közömbös, hogy Pápán lesz-e hústermelés a jövőben. Mi bízunk benne, hogy lesz. Miképpen abban is, hogy negyedszerre is megtartjuk majd a Pápai Böjtelőt – jegyezte meg a városvezető. A szervezők képviseletében Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője hírportálunknak elmondta: az előző évek tapasztalatait kihasználva igyekeztek gördülékennyé tenni az ételek értékesítését, árusítását, amihez a részt vevő csapatok maximálisan a házigazdák segítségére voltak. – Nagyon sokan kilátogattak a rendezvényre. Sokan itt fogyasztották el az ételeket, sokan pedig elvitték azokat magukkal. A finom falatok mellé ezúttal szórakoztató programokat is szerveztünk, amiket ugyancsak pozitív visszajelzések kísértek – értékelt röviden Boros Katalin.
A III. Pápai Böjtelő kulturális műsorral is kiegészült: a jó ebédhez elsőként Greznár Zoltán és zenekara, majd a Kemenesmagasi Citerazenekar jóvoltából szólt a nóta. A Vadvirág Néptáncegyüttes és a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Művészeti Iskolája folklórműsort adott elő, emellett pedig a Magyargencsi Dalkör, valamint a Pápai Musical Stúdió is szórakoztatta az egybegyűlteket.

Képek:


Címkék: böjtelő | disznótor
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!