A legnagyobb helyi vállalkozásokat köszöntötte a város


2016-02-06 19:14:47  | cikk: HuHa  | 


A legnagyobb helyi vállalkozásokat köszöntötte a város főképe
A legnagyobb adófizetőket hívta találkozóra Pápa Város Önkormányzata tegnap a hagyományos vállalkozói fogadásra, ahol a köszönetmondás mellett a következő évek fejlesztései terveiről és az Európai Unió jövőjéről esett szó. A Városháza üléstermében tartott rendezvényen Áldozó Tamás üdvözölte azoknak a cégeknek a képviselőit, melyek a legtöbb helyi adót fizették be a város kasszájába a múlt évben.

A polgármester beszéde elején a helyi gazdaság helyzetét elemezve arról a nehézségről szólt, melyet az önkormányzati tulajdonú Pápai Hús Kft. felszámolása jelent a városnak. Mint mondta, a céget meghirdették értékesítésre, az ajánlatokat március 31-ig várja a felszámoló biztos, s bízik abban, hogy lesz folytatása az iparágnak itt Pápán, hiszen a Pápai Hús sok pápai és Pápa környéki család egzisztenciáját biztosította, és a cég kiesése az adózók közül a város számára is nagy veszteséget jelent. A felszámolásba kerülés ellenére azonban 2015-ben a legnagyobb adózók között szerepelt még a társaság – tette hozzá a városvezető. Áldozó Tamás szólt az újonnan bevezetett helyi adók szükségességéről és arról, hogy fejlesztési hitel felvételével is számoltak a költségvetés megalkotásakor. A fejlesztési kiadások 900 millió forintot tesznek ki az idei büdzsében, ebből azonban 500 millió a stadionrekonstrukciós célokat szolgálja, amit másra nem lehet fordítani.
-Egy 484 milliós összeg is érkezik a városba, amiről kormánydöntés született, s mely a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. tőkeemelését szolgálja, és amit szintén csak erre a célra lehet felhasználni. Ezzel a cég olyan helyzetbe kerül, amilyenben még sohasem volt, nulla forintos adóssággal tervezheti a jövőjét – tájékoztatta a jelenlévőket.

Áldozó Tamás polgármester köszönetet mondott minden vállalkozásnak befizetett adóforintjaikért

A polgármester szólt a TOP-os pályázati lehetőségekről, melyek számos fejlesztési cél megvalósításához nyújthatnak forrást a városnak. Eddig 15 pályázati kiírás jelent meg a Területi Operatív Programban, ebből 11-re kíván pályázatot benyújtani a város. Ezek között szerepel a fenntartható települési közlekedés fejlesztése, mely körforgalmak építését, reptérre vezető kerékpárút létesítését, városkapuk és gyalogos-átkelőhelyek valamint lámpás közlekedési csomópontok kialakítását jelentheti, és 500 millió forintos projektméretet képvisel. A város tervezi, hogy részt vesz a Zöld Város programban, amiből a Belső Várkert és az Erzsébet liget rekonstrukciója valósulhat meg 1 milliárd forintból. Pályázni kíván a város a települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésére is, amivel a csapadékvíz-elvezetési problémákat oldhatnák meg. Ezeken kívül a szociális alapszolgáltatások infrastrukturális fejlesztésére, egészségügyi alapellátási szolgáltatások infrastrukturális fejlesztésére, új bölcsőde építésére, a Kékfestő Múzeum épületének rekonstrukciójára, az Ipari Park közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésére szeretne pályázati forrást elnyerni a város.
-A jelenleg ismert pályázati lehetőségek összege 6 milliárd 568 millió forint, és bízunk abban, hogy igen nagy hatékonysággal tudunk forrásokhoz jutni – összegezte a polgármester.

Kiszelly Zoltán politológus Európa és Magyarország jövőképéről beszélt

A vállalkozói fogadáson a helyi kilátásokon túl az Európai Unió jövőjéről is értékes információkat hallhattak a megjelentek, ezeket Kiszelly Zoltán politológus, a Kodolányi János Főiskola és a Századvég Politikai Iskola tanára osztotta meg a vállalkozások képviselőivel. A Magyarország és Európa – 2017-től minden változni fog című előadásában szólt Európa külső és belső konfliktusairól, az USA és Kína között húzódó gazdasági hatalmi harcról és annak hatásairól, arról, hogy 2017-ben több országban lesznek parlamenti választások, melyek jelentősen átírhatják a politikai térképet. Az előadó felvázolta az Euro megmaradásának költségeivel kapcsolatos nehézségeket, a migrációs problémákat és a szabadkereskedelmi helyzet alakulását. Hazánkkal kapcsolatban szólt a nemzeti együttműködés rendszeréről, a Monarchia koráról, mint lehetséges gazdasági példaképről és arról, hogy szükség van a nyugati piacokra, tőkére és tudásra.

A helyi együttműködés témáját vetette fel Wiek Noldus, a Nato Légiszállítást Kezelő Programiroda vezetője, aki felszólalásában a Gazdaságfejlesztési Fórumon való aktív részvételt kérte a pápai vállalkozások vezetőitől.

A találkozó a hagyományok szerint a tavalyi esztendőben legtöbb helyi adót befizető cégek elismerésével folytatódott, az emlékplaketteket és okleveleket Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester adta át. 2015-ben a város 3. legnagyobb adófizetője a Pápai Hús Kft. volt, a képzeletbeli dobogó 2. fokán a Hirtenberger Automotive Safety Hungary Bt. állt, a legtöbb adót pedig a jelenleg Yanfeng Kft. néven működő gazdasági társaság fizette be a város kasszájába.

Király Gábor, a Hirtenberger Bt. cégvezetője átveszi az elismerést Áldozó Tamás polgármestertől

A legnagyobb adózók egyike, a Hirtenberger Bt. cégvezetője, Király Gábor érdeklődésünkre elmondta, vállalkozásuk körülbelül 80 millió forint helyi adót fizetett 2015-ben, és büszkék rá, hogy a tavalyi 3. helyen javítottak, hiszen ez a cég erősödését is jelzi.
-A régió egyik legnagyobb vállalata vagyunk, folyamatosan fejlődünk és a jövő is a fejlődésről szól terveink szerint, hiszen az látszik, hogy kapacitásainkat növelni kell, gépvásárlásokat hajtunk végre és folyamatosan keresünk új dolgozókat. Megrendeléseink nőnek, új vevőink vannak, és új piacokra tudunk betörni, de soha nem felejtjük el, hogy éltünk meg már gazdasági válságot és ma is hallani az autóipart érintő veszélyekről. Természetesen a legfőbb irány a biztonság, hogy a vevőink igényeit biztosan ki tudjuk elégíteni, és hogy hosszútávon fenntartható, növekvő pályára tudjuk állítani a céget.
A Hirtenberger 2020-ig tartó stratégiai elképzelései között további jelentős fejlesztések szerepelnek – osztotta meg hírportálunkkal a cégvezető a társaság pozitív kilátásait.

A vállalkozók hagyományos újévi fogadása fehér abrosz mellett, ismerkedéssel, baráti beszélgetéssel zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!