Játékos vetélkedő a szociális gondozó és ápoló képzésen


2016-02-05 20:03:52  | cikk: Babos Petra  | 


Játékos vetélkedő a szociális gondozó és ápoló képzésen  főképe
Égési sérülés, artériás vérzés, nyílt seb, zárt törés, horzsolás és áramütés - ilyen és ehhez hasonló sérüléseket kellett ellátniuk a szociális gondozó és ápoló képzésben résztvevő diákoknak az Acsádyban ma délelőtt. Nem kell megijedni, nem igazi balesetek történtek, ezek csak műsebekkel és piros ételszínezővel ellátott tanulók voltak, az iskola már harmadik alkalommal szervezett játékos vetélkedőjén, melyen összemérhették tudásukat, gyorsaságukat és gyakorlatukat a képzésben részt vevő diákok. A programnak a modern eszközökkel felszerelt szociális gondozó és ápoló demonstrációs terem adott otthont.

Mohó László, a PSZC Acsády Ignác Szakképző Iskolájának szakmai tagintézményvezető-helyettese elmondta, 2012. szeptember 1-jén indult a szociális gondozó és ápoló képzés az iskolában. Az intézményben jelenleg 44 diák tanul ezen a szakon, őket két szaktanár segít.

A vetélkedőre tíz négyfős csapat nevezett. A verseny célja, hogy a szakmát megszerettessék a diákokkal, s megtapasztalják, hogy milyen területeken tudnak elhelyezkedni, ha sikeresen befejezik a képzést.

Erdélyi Klaudia 9. osztályos diák a játék szerint elesett és horzsolási sérüléseket szenvedett.
A fiatal lány azért jelentkezett erre a képzésre, mert ez nagyon érdekeli, s szeretné a családjában ápolni az időseket. A későbbiekben pedig a pápai kórházban akar elhelyezkedni, mint ápolónő.
Erdélyi Klaudia sérülését az egyik osztálytársa látta el

Portik Hortenzia szakoktató, a verseny feladatainak egyik összeállítója hozzáfűzte, a vetélkedő célja az volt, hogy játékosan számot adjanak a tanulók a tudásukról, s közben új ismereteket is szerezzenek. Az izgalmas verseny során voltak ápolási feladatok, mint például ágyazás, injekciózás, vérnyomásmérés és persze szakmai activity, valamint írásos feladatsor.
- A 9. osztályosok eddig még nem tanultak elsősegély feladatokat, így nagyon jó hatással volt rájuk, hogy rögtönözniük kellett, így talán jobban motiválja őket, ha majd tanuljuk az elméleti részt. A szituációs játékban műsebeket kellett ellátni, amilyen gyorsan csak tudták. A másik játékban újraélesztést, stabil oldalfektetést és Heimlich-féle műfogást kellett bemutatniuk, természetesen korosztálytól függően.
A szakoktató pozitívan nyilatkozott a versenyről, elmondása szerint nagyon sokat tanulhattak a diákok. A legjobbak értékes nyereményben részesültek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!