Borúsan látják a város jelenlegi költségvetését és jövőjét a szocialisták


2016-02-03 16:46:41  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Borúsan látják a város jelenlegi költségvetését és jövőjét a szocialisták főképe
– Az önkormányzati választások előtt ígért, 8-9 százalékos gazdasági növekedés nem teljesült. Sőt, úgy tűnik, gazdasági visszaesés várható – Pápa Város Önkormányzatának 2016. évi költségvetését elemezve többek között ezt a következtetést szűrte le Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő.
Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatóján kiemelte: az idei költségvetést a korábbi évhez képest mintegy 400 millió forint pluszforrással lehetett csak egyensúlyba hozni, ezt az összeget pedig hitelfelvétellel és új adókkal teremtették elő. Grőber Attila azt is nehezményezte, hogy idén jóval kevesebb pénz jut fejlesztésre, mint korábban. – A város a saját erejéből mindössze 258 millió forint fejlesztést tud érdemben előteremteni. Ez az összköltségvetésnek körülbelül a 4 százaléka. Ez pedig alig több annál, mint a lakosságra kivetett új adókból származó bevétel – mutatott rá az önkormányzati képviselő, aki hozzátette: 2016-ban az iparűzési adóból beszedett várható jövedelem nem nő, hanem csökken.
Grőber Attila mindebből azokat a következtetéseket vonta le, hogy Pápán gazdasági visszaesés várható, és az önkormányzat intézményeinek felújítására, fejlesztésre ezúttal sem lesz pénz. – A város gazdasági teljesítőképessége gyengül, ami az elmúlt évek, évtizedek gazdaságpolitikájának köszönhető – hangsúlyozta. Mint mondta, Pápa munkaerőmegtartó-képessége számokkal igazolhatóan romlik: az elmúlt öt évben a 15 és 64 év közötti munkavállalók szám ezer fővel csökkent a városban. – Fejlesztések és felújítások kizárólag olyan európai uniós pénzekből valósulhatnak meg, amelyekhez nem, vagy alig kell önerő. Ezek nélkül sem a gazdasági, sem a demográfiai negatív tendenciák nem fordíthatóak meg – fogalmazott Grőber Attila.
Az MSZP politikusa megjegyezte, a pártja által a fizetésemelésekért indított kampányt továbbra is folytatják, a kitűzött célt pedig egyebek mellett aláírásgyűjtéssel, illetve – a helyi önkormányzat tekintetében – módosító indítványokkal kívánják elérni.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!