Belső izzású szép új világ - Papp Miklós kiállítása


2016-01-30 11:31:31  | cikk: ha  | 


Belső izzású szép új világ - Papp Miklós kiállítása főképe

Papp Miklós zalaegerszegi rajztanár képeiből nyílt kiállítás a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája dísztermében. Részletesen kidolgozott alkotásai egy olyan világba vezetnek, ahol első ránézésre minden a helyén, aztán a következő pillanatban rájövünk, csak szeretnénk az idillt, hisz a festmények elemzésre, gondolkodásra invitálnak.

Papp Miklós érdeklődése középiskolás korában fordult a képzőművészetek felé, rajztanára hatására. Földrajz-rajz szakos tanári diplomáját a pécsi főiskolán szerezte. Pedagógusi pályáját Budapesten kezdte, majd 1989-ben visszatért Zalegerszegre. Közben egyre többet foglalkozott az alkalmazott grafikával, dekorációval. 1991 januárjától nyolc évet töltött Új-Zélandon, ahol elsősorban reklámanyagokkal, ingatlanfejlesztések látványterveivel foglalkozott. Bár nem volt egyszerű, de mindig szentelt időt a festésre, rajzolásra is.

Papp Miklós saját bevallása szerint is a szürrealista irányzathoz vonzódik. Szereti megmutatni az abszurd helyzeteket festményein, melyekkel azonban túlmutat az adott szituáción, egyetemesen fogalmazza meg gondolatait.

Szürreális idill

Veress Zsuzsanna, a Refi tanára nyitotta meg a kiállítást, akit régi barátság fűz Papp Miklóshoz. Beszédében külön szólt néhány képről, alaposabb szemlélődésre sarkallva a látogatókat. Felhívta például az édeklődők figyelmét az otthon melegét idéző festményre, melyen a kandalló előtt üldögélő házaspár megkövült .... a páros magány szürreális szimbólumai.

Vagy ott van például az Assisi Szent Ferenc-kép: a szent legendája ismert, a teremtett világot közeli rokonának érezte - mesélte Veress Zsuzsanna - , madártestvéreinek azt prédikálta, hogy a repülés adományáért ők különösen hálásak lehetnek a Teremtőnek. Papp Miklós képén azonban a főalak mellől különös torz, gépi teremtmények szállnak az apokaliptikus térben.

Szent Ferenc és a madarak

A megnyitón maga a művész is mesélt néhány érdekes adalékot képei kapcsán: elmondta például, hogy a Tűzmadár című festményén a madár csőrében igazi tűzhányóból való kő van, az Etnáról származik, de szólt arról is, hogy a képek egzotikus természeti elemei az Új-Zélandon töltött éveknek köszönhetőek.
Papp Miklós kiállítása február végéig látható a Refi dísztermében.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!