Metszetek és nyomatok - Ürmös Péter kiállítása


2016-01-23 17:32:47  | cikk: ha  | 


Metszetek és nyomatok - Ürmös Péter kiállítása főképe

2008-ban állított ki legutóbb Pápán Ürmös Péter grafikusművész. Mint mondta, mindig szülővárosába hozza el először tárlatait, így ez a Metszetek és nyomatok címet viselő gyűjteményes anyag is itt debütál ebben a formában. Az illusztrációk közt vannak diákkori alkotások is, melyekre díjat kapott anno, például az Ady-versekhez kapcsolódók, de természetesen láthatók itt későbbi munkák is. A lépcsőfordulóban az építészeti sorozat tekinthető meg, a részletgazdag, aprólékosan kidolgozott architektúra-díszekre is érdemes időt szánni.

Az illusztrácók kevés kivétellel linómetszetek. Ezeket legtöbb esetben megrendelésre készíti Ürmös Péter, mivel gyakran kapott felkéréseket. Mint mondta, ha saját irodalmi élményei alapján készíti az illusztrációt, akkor először természetesen az olvasás során megjelenik előtte egy képi világ, melyet aztán lerajzol, végül áttervezi linómetszetre - így lesz egy spontán képből tudatos műalkotás.

Több mint ötven alkotás látható az átalakított kiállítótérben

A kiállítást dr. Kelényi István nyitotta meg. A művészettörténész kérdésünkre elmondta, hogy nagyon szépnek találta a tágas kiállítóteret, ahol Ürmös Péter metszetei és nyomatai helyet kaptak. Az illusztrációk kapcsán beszélt arról, hogy a művészi illusztráció túllép az egyszerű szemléltetésen, a szöveg megértéséhez, átéléséhez segíti az olvasót, úgy, hogy közben ez élményt is jelent. A középkori kódexek illusztrációit illuminációnak hívják, mely a megvilágosodás szóból ered, ez is utal az e fajta képi világ azon feladatára, hogy kiegészítse, gazdagítsa a mondanivalót.

Ürmös Péter hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés számára, hogy a magyar kultúra napján nyílt meg legújabb kiállítása Pápán. Annak pedig külön örült, hogy a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ egyik állandó tárlata Bíró Károly képeit mutatja be, hisz egykori tanárának sokat köszönhet, mondta. A másik állandó kiállítás Szabó László Jánosé, ő pedig Ürmös Péterrel tanult együtt. S ha már a JMSZK harmadik, új állandó anyagát is ide szeretnénk sorolni, nos, Somogyi József is tagja volt a pápai Képzőművész Körnek, éppúgy, mint Nemcsics Antal, Ürmös Péter mestere. Szóval itt Pápán a képzőművészek így vagy úgy, de valamilyen szálon biztosan kötődnek egymáshoz...

Ürmös Péter tárlatmegnyitóján közreműködött Kemenczky Gábor. Dr. Kelényi István köszöntő gondolatait szép számú érdeklődő hallgatta, Ürmös Péter örömmel fogadta a barátok, ismerősök gratulációit. A kiállítás február 20-ig látható a JMSZK színházépületének emeleti előterében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!