A téli gumik használatát is ellenőrizték


2016-01-21 20:53:55  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


A téli gumik használatát is ellenőrizték főképe
A téli közlekedésbiztonsággal kapcsolatban tartott ellenőrzési akciót ma délelőtt a Pápai Rendőrkapitányság. Az egyenruhások a város két pontján, a Celli úton és a Veszprémi úton vizsgálták a gépjárműveket. Mint azt dr. Varga Balázs rendőr alezredestől, a közlekedésrendészeti osztály vezetőjétől megtudtuk, az akció célja az volt, hogy felhívják a járművezetők figyelmét a téli út- és időjárási viszonyok figyelembe vételével történő vezetésre és ellenőrizzék, hogy használnak-e téli gumit az autósok.

A téli gumi használata nem kötelező, de ajánlott +7 fok alatt
-Bár a téli gumi használata a jelenlegi jogszabályok szerint nem kötelező, ajánlott használni, hiszen +7 fok alatt megfelelőbb menetteljesítményel rendelkezik, nagyobb biztonságot ad, mint a nyári gumi. A mai akció során a közúti ellenőrzések szokásos vizsgálatai mellett főként a téli gumi használatát ellenőrizték kollégáink és felhívták a figyelmet a téli közlekedés szabályaira – mondta el az alezredes.

László Ferencné, az ellenőrzés alá vont egyik gépkocsi vezetője érdeklődésükre elmondta, párja készítette fel az autót télre, ami azt jelenti, hogy télgumit raktak fel, leellenőrizték a fagyállót, az ablakmosó folyadékot és a fényszórókat is. Télen, amikor síkosak és havasak az utak sokkal óvatosabban vezet és hosszú útra nem megy.

László Ferencné a tájékoztató kiadvány mellé kulcstartót is kapott

A téli gumiabronccsal felszerelt gépkocsik vezetői kulcstartót kaptak ajándékba, és minden ellenőrzés alá vont jármű vezetőjének egy tájékoztató szórólapot is átadtak, melyen a legfontosabb tanácsokat foglalták össze a biztonságos téli közlekedésről. E javaslatok közül a közlekedésrendészeti osztály vezetője a téli gumi használata mellett a láthatóságot emelte ki, vagyis a fényszórók működőképességét és tisztaságát. A jó látás biztosításához gondoskodni kell az ablaktörlő lapátok megfelelő állapotáról és a téli szélvédőmosó folyadékról, hosszabb út esetén pedig nem, árt, ha meleg pokrócokat, élelmet és innivalót is teszünk az autóba - tette hozzá.
-A téli időszakban a legnagyobb veszélyt a csúszós utak jelentik, ezért a féktávolság betartása elengedhetetlen, sőt érdemes a megszokottnál nagyobb távolságot tartani az előttünk haladóval. A másik fontos vezetéstechnikai javaslat, hogy síkos úton kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat, mely megcsúszáshoz vezethet – sorolta a legfontosabbakat.

A ma délelőtti ellenőrzés során rövid időn belül ötven gépjármű téli felszereltségét vizsgálták, s a járművek harminc százalékán nyári gumit találtak a rendőrök.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!