95. születésnapjukat ünnepelték


2016-01-17 21:15:21  | cikk: Babos Petra  | 


95. születésnapjukat ünnepelték főképe
A héten a Vörösmarty utcai Otthonház két lakójának 95. születésnapját ünnepelték. Szenkovits Józsefnét és Kamondi Margitot Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI intézményvezetője, Kissné Marton Bernadett vezető ápoló és Bálint Henrietta részlegvezető köszöntötte e jeles évforduló alkalmából finom szülinapi torta és szép virágcsokor kíséretében.

Szenkovits Józsefné, Rózsika néni 1921. január 14-én Székelykocsárdon, egy erdélyi kisvárosban látta meg a napvilágot a család negyedik gyermekeként, nővére és két bátyja húgaként.
Aranyosgyéresen, Tordától 10 km-re járt elemi iskolába, majd az akkori polgári iskolának megfelelő intézményben folytatta tanulmányait. Tanítónő szeretett volna lenni, de a világháború előszele, Kolozsvár Romániához csatolása otthonmaradásra kényszerítette. Ekkor nővérétől megtanult varrni. Szép kézimunkái, alkotó szellemű elképzelései a női ruhákról mindig csodálatra méltóak voltak.
21 évesen férjhez ment Szenkovits Józsefhez, akinek Aranyosegerbegyen hentes üzlete volt.
Majd tovább vándoroltak Kapuvárra, ahol férje az ottani húsgyárban kapott munkát. Két gyermekük született. 1958-ban Kapuvárról Győrbe költözött a család. Rózsika néninek három unokája és hét dédunokája van, akik hálával és szeretettel veszik körül.1989-ben férjével Pápára költöztek, hogy leányuk közelében töltsék idős éveiket. Sajnos, az otthonában történt elesés nagyon legyengítette, így saját maga kérte az Idősek Otthonába való elhelyezését. 2013. szeptember 25-én a Vörösmarty Otthonházba, ahol jól érzi magát, jó kapcsolatot ápol a nővérekkel és a lakótársaival, de családja is rendszeresen látogatja.

Kamondi Margit 1921. január 10-én született Marcaltőn. Öten voltak testvérek, 4 lány és 1 fiúgyermek. A csóti plébános lakásában laktak, édesapja földdel és a marhákkal foglalkozott. A földosztásnál földet kaptak, vagyonuk gyarapodott.
Margit néni tanulmányait a csóti általános iskolában kezdte, hat elemit végzett. 14 évesen munkába állt, hogy családját keresetével segítse. Pápára jött dolgozni, 4 évig a bencés konyhán állt alkalmazásban, utána a Pápai Textilgyár fonó üzemében dolgozott, majd betegsége miatt átkerült a csomagoló részlegbe. Nyugdíjazásáig ott tevékenykedett. Margit néni 14 évesen költözött be Pápára, albérletbe. 2012-ben a húga segítségével került be az ESZI Barát utcai Idősek Átmeneti Otthonába betegsége miatt, majd a Vörösmarty úti Otthonházba költözött be. A nővérekkel jó kapcsolatot alakított ki, foglalkozásokra, tornára, katolikus misére még most is rendszeresen kijár. Sokat sétál az udvaron, a folyosón.
Gyermeke nem született Margit néninek, férjhez nem ment, de testvérei családjával nagyon szoros a kapcsolata. Margit néni kedves, visszahúzódó, szeretetre méltó ember – mondják róla a nővérek és lakótársai.

Születésnapjuk alkalmából jó egészséget és sok boldogságot kívánunk, isten éltesse mindkettőjüket!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!