Aquincumról szólt a Régészeti Mozaik előadása


2016-01-16 19:50:37  | cikk: Babos Petra  | 


Aquincumról szólt a Régészeti Mozaik előadása  főképe
Ősszel indított útjára egy új előadássorozatot a Kékfestő Múzeum. A Régészeti Mozaik legutóbbi előadásán dr. Láng Orsolya, régész-muzeológus, az Aquincumi Múzeum munkatársa - akinek szakterülete a római provinciális régészet, ezen belül az urbanisztikai kutatások - Óbuda római elődjének lakóházairól mesélt.

Ősszel indult útjára a régészeti érdekességeket ismertető sorozat

Aquincum egy római település és katonai tábor volt a mai Budapest, vagyis Óbuda területén. 
Dr. Láng Orsolya előadásában elmondta, Aquincumnak több része is volt, többek között katonai tábor, s körülötte egy kisebb település, valamint egy polgári település. Aquincum 106-tól a 4. század végéig Alsó-Pannónia központja volt, virágkora körülbelül a 2–3. századra esett. Az előadó mint mondta, Aquincum egy metropolisznak tekinthető. Egy provincia központja, közel 60.000 fős lakossággal, akik főként katonák, közigazgatási alkalmazottak, kereskedők, iparosok voltak.
- Nagyon sok olyan rétege van a városnak, ami nem látszik már, csak mi régészek látjuk, amikor kutakodunk. A romkertben jelenleg azok a kőépületek tekinthetőek meg, amelyeket helyreállítottunk.
Sokféle lakóház volt akkoriban, ami azt jelenti, hogy a házakban több generáció élt együtt, több helyiségben, s persze az épületek többségét fűtötték, méghozzá padlófűtéssel. Minden háznak volt saját fürdőszobája, s általában a csapból folyt a víz is. A teljes város közművesítve volt, a csatornázás meg volt oldva.

Régészeti emlékek Aquincumból

A középkori Óbuda ennek a maradványaiból épült fel, vagyis elmondható, hogy a római tábor masszív falai, maradványai tökéletes alapot szolgáltattak a középkori Magyarország induló építkezéseihez – fűzte hozzá a régész-muzeológus.

A soron következő alkalom február 11-én, csütörtökön lesz majd, amikor is Füredi Ágnes, a Forster Központ munkatársa fog beszélni egy honfoglalás-kori tarsolylemez előkerüléséről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!