A felnőtté válás története az ifjúsági színházbérletben


2016-01-14 21:34:02  | cikk: Babos Petra  | 


A felnőtté válás története az ifjúsági színházbérletben főképe
A 2015/2016-os ifjúsági bérletes színházi évad soron következő darabjában ezúttal a Bocsor, a Tarczy és az Orlai bérletes diákok Gion Nándor: A kárókatonák még nem jöttek vissza című színpadi játékát láthatták a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Forrás Színház előadásában a JMSZK színházépületében.
Perényi Balázs, az előadás rendezője így írt a darabról: „Ritka az olyan élő, karakteres gyerekhős az irodalomban, mint Gion Nándor hősei. Még ritkább, ha egy egész csapat, a galeri ilyen hiteles alakokból áll. A szerző minden egyes figuráját belülről látja, mozgatja – szétosztja magát közöttük. Ezért aztán mondataik élnek, megelevenednek a színpadon, alig kellett hozzá írni, vagy belenyúlni a dialógusokba.”
Az előadás a felnőtté válásról szól, a darab közben megtapasztalhatják, hogy milyen a felnőttek világa, s a végére rájönnek arra, milyen is valójában a világ. A történet szerint néhány kamasz felhőtlen mindennapjaiba, a nyári szünidő békés semmittevésébe egy új jövevény csöppen, akiről csakhamar kiderül, hogy a változás szelét hozta magával. A szabadság szenvedélye a mindenkinél csenevészebb fiút, Burai J.-t olyan hatalommal ruházza fel, amelynek segítségével merész és nagy célokat tűzhet a csapat elé.

Lőrinc Tímea, a fiú banda egyetlen lány tagja kérdésünkre elmondta, Aranka, akit ő alakít, nagyon beleillik a fiú csapatba.
- Aranka a női energia sokszor egy-egy mondatával segíti a fiúkat, s továbbviszi őket az egyes helyzetek megoldáshoz. Én nagyon szeretem ezt a szerepet, s igyekszem a legjobb tudásom szerint játszani.
Papp Arnold színész elmondása szerint kihívás volt számára ebben a darabban szerepelni, hiszen felnőttként nem könnyű hitelesen gyerekeket karakterizálni.
- Élvezem és szeretem is játszani ezt a darabot, mert a fiataloknak, a fiatalokról szól, arról, hogy milyen jó is gyereknek lenni, s ne akarjunk hamar bekerülni a felnőttek világába – fogalmazott. A fiatalembertől megtudtuk, ők az egyetemről egy komplett osztályként kerültek a színházhoz. Kilencen voltak, mostanra már csak hatan képezik a társulatot. A fiatalok a valóságban is nagyon összetartóak, együtt buliznak és a színpadon is jól tudnak együtt dolgozni, ismerik egymást.
Dévai Zoltán, aki Burai J-t alakítja az előadásban, hozzáfűzte, elégedett a karakterével, amit nem könnyű, de izgalmas feladat eljátszani.
- Nekem teljesen más a világnézetem, mint a többi gyereknek, s ezeket a különbségeket kellett magamban is megtalálnom ahhoz, hogy jól tudjam alakítani a szerepemet.

Az Orlai bérlet soron következő előadása a Manna Produkció darabja lesz majd február 8-án.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!