Üvegszobrok és ikonfestmények a Pedagógus Művelődési Házban


2010-03-28 19:49:22  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Üvegszobrok és ikonfestmények a Pedagógus Művelődési Házban főképe
Ermone Martaina ikonfestő és Akopjan Nikogosz üvegszobrász kiállításának megnyitóján vehettek részt ma délután 5 órakor az érdeklődők a Pedagógus Művelődési Házban.
Fehér Zsófia, az Örmény Kisebbségi Önkormányzat képviselője köszöntőjét követően, dr. Vaitsuk Mária, a kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese mutatta be az alkotókat.
- A mai tárlat kisebbségünk idei első rendezvénye. A hazai művészettörténet legtöbb esetben még ma is az iparművészet, a használati üveg, illetve a képzőművészeti perifériáján kezeli az üvegszobrászatot. Az itt látható tárgyak a szubjektív gondolkodásmód kifejezésének szabadságát tükrözik. A kissé stilizált szobrok a pillanatot hűen megörökítő mozdulatok, a technikai tudás és a kézügyesség összhangját fejezik ki. Akopján Nikogosz 1965-ben született Jerevánban. Több mint 10 éve már, hogy megajándékozta az őt körülvevő világot alkotásaival, különböző színű és formájú üvegkompozícióival. Keze munkája nyomán szépültek meg Európa számos országában templomok ablakai. Nikogosz segítségével alakult meg a pápai kisebbségi önkormányzat- mondta el a képviselő.
- Ermone Martaina kezdettől az örmény miniatúrafestészet hagyományait követte. Romániában élt, de Franciaországban, Svájcban, Olaszországban és még az USA-ban is volt már tárlata- tette hozzá dr. Vaitsuk Mária.
Végül Rádi Róbert, a Művelődési Osztály vezetője szólt a megjelentekhez.
- Pápán 2006-tól működik az Örmény Kisebbségi Önkormányzat. Azóta számos kiállítással és rendezvénnyel szerepeltek a városban. Programjaik beépülnek Pápa város kulturális életébe, rendezvényeik nagyon népszerűek.

A kiállítás április 1-ig tekinthető meg.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!