Szilveszterkor is szolgálatban


2016-01-01 16:18:24  | cikk: HuHa  | 


Szilveszterkor is szolgálatban főképe
Míg a városlakók többsége baráti, családi társaságban búcsúztatta az óesztendőt, vagy éppen otthon nyugodt tévézéssel töltötte az időt, addig sokaknak ezúttal is szolgálattal telt az év utolsó éjszakája. Rendőrök, tűzoltók, mentők, a kórház és az orvosi ügyelet munkatársai álltak készenlétben szilveszter éjjelén is, hogy ha kell, azonnal segíteni tudjanak.

A Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségen 22 óra után nem sokkal békés, vidám hangulat uralkodott. 14 lánglovag töltötte szolgálatban az év utolsó éjszakáját, éjfél előtt nagy nyugalomban. Holbok Lajos címzetes tűzoltó századostól, a B szolgálati csoport rajparancsnokától megtudtuk, az év utolsó napján nyugodtan telt a szolgálat, vonulásuk, riasztásuk nem volt estig. A lánglovagok reggel 7-kor álltak szolgálatba, délelőtt a szokásos heti karbantartási feladatokat végezték és Antóni Miklós alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője tett látogatást a laktanyában, megköszönve a pápai állománynak az egész éves szolgálatot.
-A riaszthatóságot ilyenkor is folyamatosan biztosítanunk kell, de azért, ha van lehetőség rá, a kollégák is koccintanak éjfélkor, természetesen alkoholmentes pezsgővel - mondta a rajparancsnok, hozzátéve, szerencsére nem jellemzőek ilyenkor azok az események, melyekhez a katasztrófavédelem szakembereit kell riasztani, az elmúlt években jellemzően esemény nélkül telt az év végi ünnep. Holbok Lajos kérdésünkre elmondta, a 2015-ös esztendő nyugodt, átlagos év volt számukra a vonulások, káresemények vonatkozásában és bíznak abban, hogy az új év is hasonló lesz. Személyes életéről azt mesélte, boldogságban, jól telt az év, kisebbik lánya másfél éves lett, a nagyobbik megkezdte az iskolát és új lakásba költözött családjával. A pápai lánglovagok szilveszter éjjelén is dolgoztak

Nyugodtan teltek az év utolsó órái a Pápai Mentőállomás szolgálatban lévő dolgozói számára is. Mint egyébként éjszakánként, ezúttal is öten voltak szolgálatban és 2 mentőautó állt készenlétben. Derűs beszélgetéssel, tévénézéssel töltötték az évbúcsúztató éjszaka első felét, hiszen jellemzően éjfél után kezdődik meg számukra a munka, akkor van több riasztás, főként kisebb sérülések, alkoholos problémák miatt. A szabályzat szerint a riasztástól számítva 2 percen belül indulnia kell a mentőegységnek, így a lazítás perceit is készenlétben töltötték. Vitályos Róbert, az esetkocsi mentőápolója arról mesélt hírportálunknak, ottjártunkig, 22.30-ig nyugodtan telt az este, csak egy ittas embert kellett kórházba vinniük.
-Szerencsére ilyenkor kevés beteg embert kell kórházba vinni, jellemzően ittassággal, kisebb sérüléssel kapcsolatos esetek miatt kell vonulnunk. Az utóbbi években 4-7 ilyen eset volt szilveszter éjjelén – mondta, hozzátéve, 25 év alatt ez az ötödik szolgálatban töltött szilvesztere, de az éjfél mindig az úton érte őket.
A mentőápoló azt is elmondta, ha tehetik ők is ünnepelnek, éjfélkor, ha éppen nincs riasztás, alkoholmentes pezsgővel kívánnak egymásnak boldog új évet. Vitályos Róbert érdeklődésünkre arról is mesélt, számára nagyon boldogan telt a 2015-ös év, hiszen kisbabájuk született.

Készenlétben voltak a mentősök is

Hogy a békés, nyugodt éjszaka meddig tartott a mentősök számára azt pontosan nem tudjuk, az azonban biztos, hogy mire átértünk a kórház ügyeletére, már az első sérültet kísérték az orvoshoz, homlokán kötéssel. Mindez nem sokkal éjfél előtt történt, és addig a kórház baleseti és belgyógyászati ügyeletén is nagy volt a csend. Oláh László főorvos minden szilveszter éjszakát ügyeletben tölt, most is ő válaszolt kérdésünkre. Úgy fogalmazott, inkább az éjszaka második felében nagyobb a forgalom, akkor hoznak több sérültet, ellátásra szoruló személyt.
-Sajnos a legtöbb problémát ilyenkor az alkohol okozza, de hoznak kisebb sérüléssel is betegeket, például egyszerű megcsúszásból eredő elesés miatt, de volt már dolgunk égési sérüléssel is, amit petárda vagy tűzijáték okozott.
A főorvos a békés időszakot olvasással, rádióhallgatással tölti, és végigjárja a baleseti osztályt, beszélget az ápolónőkkel, ügyeletben lévő kollégáival. Ha pedig éjfélkor nincs ellátásra váró sérültjük, egy korty pezsgővel koccintanak az új esztendőre – tudtuk meg.

Éjfél előtt nyugalom volt a kórház ügyeletén is

Az óév utolsó órájában látogattunk el a Pápai Rendőrkapitányságra is, ahol szintén nyugalom volt és az előző évek tapasztalata alapján ez volt várható az egész éjszakára, hiszen szilveszter éjjele jellemzően nem ad több munkát a kapitányság rendőreinek egy átlagos szombat esténél. Veres Sándor rendőr törzszászlós, szolgálatirányító parancsnok érdeklődésünkre elmondta, az éjszaka idáig tartó része eseménytelenül telt, a rendőrség megerősített szolgálatot teljesít, a szokásosnál többen vannak a közterületeken, így a Fő téri szilveszteri rendezvényen is, de járőreik járják a falvakat is.
-Csendháborítás és garázdaság – ezek azok a jogsértések, amik ilyenkor elő szoktak fordulni az illetékességi területünkön szilveszter éjjelén. A megerősített szolgálat biztosítja, hogy azonnal tudjunk az állampolgári bejelentésekre reagálni, szükség szerint intézkedni.

A rendőrkapitányság ügyeletén is csendes volt az este

Persze a rend őrei számára is szilveszter volt, a kapitányságon szolgálatot teljesítő kollégák virslit főztek és alkoholmentes pezsgővel koccintottak, az igazi ünneplést pedig január 1-jére, a szolgálat befejezése utánra időzítették.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!