Grőber Attila: biodíszletnek tekintették az ellenzéket


2015-12-22 23:48:59  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Grőber Attila: biodíszletnek tekintették az ellenzéket főképe
– A hétfői testületi ülésen a képviselő-testület kormánypárti többsége az ellenzéket biodíszletnek tekintette, a kommunális adóhoz kapcsolódó egyetlen módosító indítványunkat sem fogadták el – így fogalmazott Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő a legutóbbi sajtótájékoztatóján.
A MSZP pápai elnöke a kommunális adó alóli mentességekhez benyújtott – korábban már ismertetett, de a hétfői ülésen egy kicsit módosított – szocialista javaslatcsomagot és így a módosító indítványukat alaposan kidolgozottnak, életszerűnek nevezte. Mint mondta, arra törekedtek, hogy általa ne csökkenjen jelentősen az önkormányzat összbevétele, de mindenkinek segítséget nyújtson, akinek nehézséget jelent a kommunális adó megfizetése. Grőber Attila csalódottságának és szomorúságának adott hangot, amiért a fideszes többség nem támogatta a javaslatcsomagjukat, és ehelyett az eredeti előterjesztést szavazta meg. Ugyanakkor a Magyar Szocialista Párt képviselője megjegyezte, meglátás szerint az önkormányzat az előző ülésén csapdahelyzetbe szorította magát, mivel akkor a kommunális adó mértékét úgy csökkentette, hogy a mostani tanácskozáson a kedvezmények körét nem szélesíthette, mert ezzel a vártnál jóval kevesebb bevételhez jutott volna.
– Azonban nem kell feladni ezt a küzdelmet. A kommunális adó mértékét a lakhatási támogatáshoz kötötte a testület többsége. Ebből logikusan következik a következő lépésünk: a lakhatási támogatás határösszegét a mostani 71.250 forintról fel kell emelni 85.500 forintra, és így máris többen juthatnak kedvezményhez a kommunális adót illetően. Én ezt fogom javasolni – jelentette ki Grőber Attila, aki megjegyezte azt is, a zárt ülésen elhangzott számok alapján ő úgy látja: nem felel meg a valóságnak, hogy költségvetési lyuk miatt kellett bevezetni az új adócsomagot. – Lehet, hogy költségvetési lyuk sincsen. A Pápai Hús-csoport ugyan felszámolás alatt van, de az adófizetési kötelezettsége még nem szűnt meg – fűzte hozzá.
– Ebben a helyzetben, ha az önkormányzat komoly anyagi gondokkal küzd, azt javaslom, hogy a képviselők és az egyes bizottságok tagjai 2016-ban mondjanak le a tiszteletdíjukról. Ez több mint 20 millió forint megtakarítást jelentene az önkormányzatnak. A takarékoskodást magunkkal kell kezdeni, ez így tisztességes. Tehát amennyiben költségvetési lyuk van, akkor mi legyünk az elsők, akik példát mutatunk a hiány pótlásában – hangsúlyozta Grőber Attila.
A szocialista politikus szólt arról is, hogy a Pápai Polgármesteri Hivatal középfokú végzettséggel rendelkező 17 köztisztviselőjének 10 százalékos illetményalap-kiegészítésére tett javaslatát szintén nem támogatta a képviselő-testület, holott ez az önkormányzatnak mindössze 3 millió 243 ezer forint plusz kiadást jelentene egy évben. (Áldozó Tamás polgármester a hétfői képviselő-testületi ülést követő sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban elmondta: kezdeményezi a javaslat vizsgálatát, és előterjesztést készítenek erről a költségvetési rendelet tárgyalásának idejére, vagyis a január 31-ei testületi tanácskozásra – a szerk.) Grőber Attila egyúttal bejelentette: február elején évértékelő beszédet fog mondani.

A sajtótájékoztatón részt vett Gőgös Zoltán, a Magyar Szocialista Párt országos elnökhelyettese, aki kiemelte: a fideszes városvezetések az ország több településén is helyi adókkal terhelik meg a lakosságot. – Ha Pápa fideszes vezetése szociálisan érzékeny lenne, nem ilyen adótörvényt hozott volna – fogalmazott, majd felhívta a figyelmet a földeladások, illetve a vasúti és a közúti közlekedés pápaiakat is érintő problémájára, valamint a jótékonysági akciók fontosságára. A húsgyár nehéz helyzetével kapcsolatban pedig erősebb lobbitevékenységre szólította fel a térség országgyűlési képviselőit.

A sajtótájékoztató előtt Grőber Attila és Gőgös Zoltán átadta a helyi MSZP Mosolydoboz elnevezésű karácsonyi gyűjtőakciója során beérkezett adományokat a Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete képviselőinek.

Képek:


Címkék: MSZP | adó
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!