Az év utolsó ülését tartotta a képviselő-testület


2015-12-22 22:34:57  | cikk: HuHa  | fotó: pt  | 


Az év utolsó ülését tartotta a képviselő-testület főképe
Személyi ügyek megtárgyalásával kezdődött hétfőn Pápa Város Önkormányzata Képviselő-testületének idei utolsó munkaértekezlete. A városatyák hét intézmény vezetői állására kiírt pályázatról döntöttek. Az Egyesített Szociális Intézmény igazgatójának továbbra is Szalainé Tihanyi Andreát választották meg, a GAESZ intézményvezetője is maradt Takács János személyében, a Bóbita Bölcsőde vezetőjévé Tóth Katát választották, a Fenyveserdő Bölcsőde élén Fülöp Amália áll január elsejétől, a Napsugár Bölcsőde kinevezett vezetője Beke Ágnes lett, a Pápa Városi Televíziót továbbra is Varga András irányítja intézményvezetőként, az Egészségügyi Alapellátási Intézet élén pedig megbízott vezetőként pályázó hiányában maradt dr. Schveighoffer Zita. A pályázókat egyhangú igen szavazattal támogatta a testület, egyedül Varga András személyével kapcsolatban tartózkodott Grőber Attila MSZP-s képviselő. A kinevezett intézményvezetők megbízatása 2020. december 31-ig tart.

Varga András (bal szélen) újabb öt évig áll a Pápa Városi Televízió élén

A következő napirendi pontokban a költségvetés módosításáról, a következő évi ellenőrzési tervről, a 2016-os esztendő átmeneti gazdálkodásáról és a kitüntető címek adományozásának rendjét meghatározó önkormányzati rendelet módosításáról hoztak döntést a testület tagjai, valamennyi rendelet-tervezetet elfogadták. A kitüntető díjak adományozásáról szóló rendelet módosítása során új elismerést alapítottak: a Településrész Szolgálatáért Díjat, melyet a három csatolt városrész vonatkozásában ezentúl évente egy-egy személy kaphat meg. A megfogalmazott módosító javaslat értelmében a kitüntető cím tartalmazza az adott településrész nevét, így például Borsosgyőr Szolgálatáért Díjra tehet javaslatot a településrészi önkormányzat. A köztisztviselőket megillető juttatásokról szóló rendelettel kapcsolatban több módosító javaslat is megfogalmazódott, végül az eredeti rendeletet 11 igen és 2 tartózkodással fogadták el, ez a jelenleg érvényben lévő rendelet 2016-ban való alkalmazását jelenti a felsőfokú végzettségű köztisztviselők vonatkozásában. A vitát kiváltó középfokú végzettségű köztisztviselők illetménykiegészítéséről a jövő év elején újra tárgyalnak majd.

A talajterhelési díjról szóló rendelet módosítása során a képviselők továbbra is fenntartották a korábbi kedvezményt, miszerint nem az alapdíj tízszeresét, hanem csak a kétszeresét kell megfizetnie az érintett ingatlantulajdonosoknak és maradtak a mentességet jelentő kitételek is. A talajterhelési díj már csak 250 ingatlant érint a városban, hangzott el az ülést követő sajtótájékoztatón.

Helyi adó mentességekről is döntöttek a képviselők

Mint arról az előző ülésen már döntöttek, ezen a munkaértekezleten határoztak a városatyák a 2016-tól érvényes helyi adófizetési kötelezettségekkel kapcsolatos mentességekről és kedvezményekről. A telekadó esetében úgy határoztak, hogy amennyiben a magántulajdonos építési engedélyt kér az ingatlanra, úgy 3 éven át nem kell a telekadót megfizetnie.
-Ezzel azt vélelmezzük, hogy három éven belül a jelenleg beépítetlen telekre házat építenek, tehát már nem beépítetlen teleknek minősül, vagyis nem vonatkozik rá a telekadó fizetési kötelezettség – tájékoztatott a polgármester, hozzátéve, amennyiben három év alatt nem válik beépítetté az ingatlan, úgy visszamenőleg is meg kell fizetni a telekadót.

A kommunális adóval kapcsolatban az eredeti előterjesztést fogadták el a képviselők. Eszerint mentességeket határoztak meg, kedvezményeket azonban nem. Mentességet kap a kommunális adó megfizetési kötelezettség alól az, aki január elsején települési lakhatási támogatásban részesül.
-A települési lakhatási támogatás értékhatára ma 71.250 forint/fő együtt élő családtagok esetén, vagyis egy kétgyermekes, kétkeresős családban nettó 285.000 forintos keresetig nem kell az adót megfizetni, tehát jól láthatóan nem a minimálbér értékére pozícionáltuk a mentességet – magyarázta Áldozó Tamás polgármester.

Mentesül az adófizetés alól az is, aki egyedül él és jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 százalékát, vagyis 85.500 forintot. Adómentességet élvez az is, akinek január elsején ápolása-gondozása céljából ápolási díjat vagy települési ápolási díjat folyósítanak, és aki fogyatékossági támogatásban vagy vakok járadékában, vagy jogszabályban meghatározott betegség, fogyatékosság miatt magasabb összegű családi pótlékban részesül. A mentességre az adóalany akkor is jogosult, ha a támogatás jogosultja az adóalannyal közös háztartásban élő személy.
-Azt gondolom, hogy kellő körültekintéssel határoztuk meg a mentességek körét, ugyanakkor nem zárom ki annak lehetőségét, hogy a gyakorlati tapasztalatok alapján változtassunk a kommunális adó szabályain 2017-re nézve – fogalmazott Áldozó Tamás polgármester az ülés után tartott sajtótájékoztatón.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!