Ráday Mihály Pápára látogatott


2015-12-15 10:07:09  | cikk: Babos Petra  | 


Ráday Mihály Pápára látogatott főképe
Ráday Mihály operatőr, rendező, a nagy népszerűségnek örvendő „Unokáink látni fogják” című televíziós városvédő-műsor egykori szerkesztője, országos városbarát Pápára látogatott hétfőn Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő meghívására. Az országos városbarát megtekintette a megújult és megszépült várost, ahol már a korábbiakban többször megfordult, valamint „Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei” című könyvsorozatának újabb, készülő részéhez felkeresse és lefotózza a pápai helyszíneket.

Ráday Mihály ellátogatott a Türr Gimnáziumba, majd dr. Áldozó Tamás polgármesterhez. Egy városnéző séta keretében az Alsóvárosi temetőben koszorút helyezett el Baráth Ferenc egykori pápai 48-as honvéd sírjánál.
-110 évvel ezelőtt hunyt el Baráth Ferenc. A pápai születésű hazafi Pesten volt joggyakornok, amikor kitört a forradalom. Az 1848-as márciusi forradalom hatására 1848 áprilisában hazatért és beállt a nemzetőrség soraiba. Később jelentkezett az I. Dunántúli Önkéntes Nemzetőrzászlóaljba. 1848. szeptember 7-től főhadnagyként harcolt Pákozdnál, Schwechatnál és a Morva folyó mentén. Az alakulatból 1849 januárjában létrejött 70. honvédzászlóalj főhadnagya volt a komáromi várőrségben. Később a 4. zászlóaljhoz helyezték, ahol június 1-től százados volt a vár feladásáig. Haláláig a Veszprém megyei honvédegylet tagja volt, élénken részt vett Pápa város közéletében.
Ráday Mihály, Kerecsényi Zoltán és Papp Ferenc közösen koszorút helyeznek el

Ráday Mihály elmondta, az országban körülbelül 250 hasonló városbarát egyesület működik, mint Pápán. Reméli, a pápai egylet is kapcsolódik az országos csoporthoz, s hamarosan Pápa adhat otthont az országos éves találkozónak. Mint mondta, a városbarát szervezetek célja, hogy minél több fiatalt bevonjanak a munkába, hiszen fontos, hogy megismerkedjenek a helyi értékekkel, s fontos legyen számukra a lokálpatriotizmus.
Ráday Mihály megtekintette még a Zsinagógát, az Esterházy-kastélyt és az ihászi csata emlékhelyét is.
Kerecsényi Zoltán a program kapcsán elmondta, céljuk, hogy segítsék azt, hogy az emberek jobban megbecsüljék a helyi műemlékeket, az épített örökséget, és felerősítsék a lokális identitástudatot, hogy „elsősorban pápaiak vagyunk”, s minél többen népszerűsítsék a pápaiságot, hogy egyre több látogató jöjjön a városba.
A találkozó egy konzultációval zárult, melyen az Elsősorban pápai- Városbarát Egylet önkénteseivel tárgyalt Ráday Mihály, melyen szó esett arról, hogy a nemrég alakult civil kisközösség csatlakozik az országos szervezethez.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!