Mézeskalács illatú Kék Advent


2015-12-13 09:50:59  | cikk: ha  | 


Mézeskalács illatú Kék Advent főképe

Sajnálhatják az olvasók, hogy nem illatos a város hírportálja, mert ahogy a fotókon is látható, a Kékfestő Múzeumban a mézeskalács volt a családi délután főszereplője. A múzeumban novemberben indult egy hiánypótló foglalkozássorozat "A régi ház körül" címmel. A cél az volt, hogy a már lassan feledésbe merülő háziasszonyi praktikákat, tudást megmentsék, megmutassák az érdeklődőknek, mondta Reidmár Linda néprajzos.

A sorozat decemberi alkalma kapcsolódott a Kék Advent programjaihoz, így szombat délután a mézeskalácssütés rejtelmeibe nyertek bepillantást a látogatók. A komplex foglalkozáson most is volt egy, a témához kapcsolódó kiállítás. Ezúttal is a Gróf Esterházy Múzeum néprajzi raktárából kerültek elő a szebbnél szebb konyhai eszközök, de nem hiányoztak a szaggatók, a nyomódúcok és ütőfák sem, amikkel még a XVIII-XIX. századi mesterek dolgoztak. M. Varga Vera tartotta a gyerekfoglalkozást, táncoltak, énekeltek, verseket mondtak a gyerekek, de a kicsik megismerkedtek népi mintákkal is, melyeket aztán a mézeskalácsok díszítésekor használtak.

A mézeskalácssütést Győry Eszter vezette. Elmesélte, hogy a családi recept eredetileg mézes puszedli volt, aztán ezt alakították, módosították és kialakult a Győry-féle mézeskalács. A tésztája omlós, ennek talán az a titka, hogy a hozzávalókat előző nap összegyúrják és egy éjszakát pihentetik, mondta Győry Eszter. Az illat pedig a fahéjnak és a szegfűszegnek köszönhető.

Mészáros Lili hullócsillag és szív formájú mézeskalácsot is készített

A gyerekek és a felnőttek is élvezték a foglalkozást. Mészáros Lili ügyesen elmondta, hogy hogyan kell elkészíteni a mézeskalácsot és azt is elmesélte, hogy ő nagyon szereti, mert finom édes és az a legjobb benne, hogy szép is és meg is lehet enni.

A Kékfestő Múzeum az adventi időszakban továbbra is 50%-os belépőjegy-kedvezménnyel várja a látogatókat és azok is betérhetnek, akik szép, kézműves ajándékot keresnek karácsonyra, hisz a kékfestős vásárban sok gyönyörű darab van.

Az utolsó adventi családi program jövő szombaton lesz, akkor karácsonyfadíszt készíthetnek kicsik és nagyok, az Indigótündér pedig mesékkel várja a gyerekeket. Az adventi nyereményjáték sorsolása december 20-án 18 órakor lesz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!