Föld Órája 2010 - Mindenkinek kell egy kis áramszünet!


2010-03-28 01:41:54  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: mo  | 


Föld Órája 2010 - Mindenkinek kell egy kis áramszünet! főképe
Az idei esztendőben a Jókai Mór Művelődési Központ is csatlakozott a Föld Órája elnevezésű programhoz. A Föld Órája 2007-ben indult az ausztráliai Sidney-ből, akkor több mint 2 millió család kapcsolta le a villanyt. A program 2008-ban már nemzetközivé vált és az elmúlt években világkampánnyá növekedett. Magyarország is ekkor vett először részt az akcióban, amihez akkor még csak 4 hazai település csatlakozott. 2009-ben már 88 ország 4000 települése, és több százmillió ember kapcsolta le együtt a fényeket. Magyarországon 2009-ben 67 település és több mint egymillió ember vett részt a Föld Óráján, rajtuk kívül pedig rengeteg iskola, közintézmény, nagyvállalat és kisvállalkozás. Olyan híres látványosságok borultak sötétbe, mint a tatabányai Turul, a Parlament vagy a Művészetek Palotája.

Olyan nevezetességek sötétültek el egy órára, mint a budapesti Lánchíd, az Eiffel-torony, a New York-i Empire State Building, vagy éppen San Francisco leghíresebb látványossága, a Golden Gate híd. A minden időzónában március 27-én, szombaton este fél 9-kor kezdődő, egyórás elsötétítés szervezője a WWF (Természetvédelmi Világalap).

- A legutolsó adatok szerint 142 település és 450 intézmény, vállalat csatlakozott Magyarországon. Igazából nem az a célja, hogy a fogyasztást csökkentsük, mert amit az ember pazarol egész évben, azt ez az egy óra nem nagyon tudja pótolni. Inkább a környezetvédelemre, a fenntarthatóságra és az éghajlatváltozás hatásaira szeretnénk felhívni a figyelmet. A Jókai Mór Művelődési Központ kiemelt területként kezeli a környezetvédelmet, a környezettudatos nevelést. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy csatlakozzunk ehhez a globális mozgalomhoz – mondta Tompa Péterné Tóth Katalin, a JMK munkatársa.

A pápai program filmvetítéssel kezdődött, amelynek címe: A hülyeség kora. A film rendhagyóan mutatja be a klímaváltozás hatásait és veszélyeit. A vetítés után a Bakonyalja Baráti Egyesület aktivistáival kötetlen gyertyafényes beszélgetés mellett Öko-lábnyom számítást végezhettek a résztvevők. S ha az időjárás is kedvez, a Fogjunk Össze Értük - Szülők a Gyermekekért közhasznú egyesület tagjai csillagvizsgálásra invitálják a résztvevőket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!