Tarczy-nap a 110 éves jubileum jegyében


2015-12-12 20:45:01  | cikk: HuHa  | 


Tarczy-nap a 110 éves jubileum jegyében főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskolában 2007-ben rendezték meg először a Tarczy-napot, tisztelegve az iskola névadója előtt, s azóta minden évben egy-egy fontos témát kapcsoltak az ünnephez. Az idei esztendőben a 110 éves iskolára emlékeztek tanárok és diákok.

Venczel Csaba igazgató érdeklődésünkre elmondta, 1905-ben négy tanítóval és négy osztállyal indult el a református egyházközség működtetésében a Református Elemi Iskola, mely elődje a mostani oktatási intézménynek. A 30-as években a Református Egyházkerület úgy döntött, hogy a meglévő épületre emeltet épít, és ott helyezi el a püspöki rezidenciát. Így kapta az épület később a Püspöki nevet, mely utal az iskolában folyó oktatási munka minőségére is. Az évtizedek folyamán az intézmény tovább bővült, fejlődött, 2003-ban vette fel Tarczy Lajos nevét és ma 560 tanulója és 53 pedagógusa van.

Az egész iskola részt vett a Tarczy-napon

-Az elmúlt több mint száz évben számos neves tanár tanított iskolánkban, mint Bíró Károly, A. Tóth Sándor és hosszan lehetne sorolni az iskola neves tanítványait is, köztük Kövér Lászlót, Somfai Ellákot vagy éppen Zsédát. Valamennyiüket szeretnénk példaként állítani a gyerekek elé, ezért a mai nappal elindítunk egy előadássorozatot, melynek keretében rendkívüli osztályfőnöki órára hívjuk meg egykori tanítványainkat – mondta el az iskola igazgatója. Az első meghívott vendég a mai ünnepi program keretében Huszár János helytörténész volt, aki a 30-as években ide járt iskolába és később tanított is az intézményben.

Az iskola múltjára rajta kívül Döbrönte Tiborné pedagógus emlékezett vissza, ő az 50-es, 60-as években volt tanítója az oktatási intézménynek és több mint 30 éven át tanította a legfiatalabb korosztályt. Bódi Lászlóné volt igazgató-helyettes a 70-es, 80-as éveket idézte fel beszédében, Bognár József igazgató pedig a 90-es éves eseményeit elevenítette fel előadásában. Múltidézéssel a diákok is készültek az alkalomra, kedves színdarabot adtak elő, melyben dédapáink korának és napjaink iskolájának világát jelenítették meg. Az ünnepi program végén megkoszorúzták Tarczy Lajos szobrát, majd könnyed programokra várták a diákokat.
Iskola dédapáink idejében - ezt is bemutatták a diákok színdarabjukban

A Tarczy-napon múlt századi táncokat tanulhattak, irodalmi pályázaton vehettek részt és régi korok tornaóráinak világába kukkanthattak bele a gyerekek, de számos vetélkedő is várta a diákokat: a Tarczy vetélkedő mellett természetismereti verseny, szép kiejtési vetélkedő, rajzverseny és számítógépes verseny is várta a felsősöket, az alsó évfolyamosok pedig kézműves foglalkozáson, makett készítésen vettek részt és több játékos foglalkozáson ismerkedtek az iskola múltjával.

Kézműves foglalkozás a Tarczy-napon

Feck Krisztina hetedik osztályos diák aktív résztvevője volt a Tarczy-napnak, szerepelt az iskolai életet bemutató színdarabban is. Meglátása szerint, az ilyen napok szórakoztatóak és sok ismeretet is adnak a tanulóknak. A diáklány úgy fogalmazott, nagyon jó Tarczysnak lenni, mert sok jó közösségi program van az iskolában, számos versenyen mutathatják meg tudásukat.
-Szeretem a tanáraimat és a társaimat is, jó ebbe az iskolába járni – mondta és hozzátette, a Tarcy-napon indul az iskola névadójáról szóló vetélkedőn és részt vesz a táncházban is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!