Távozik a Bakonyerdő Pápa vezetőedzője


2015-12-11 21:12:04  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Távozik a Bakonyerdő Pápa vezetőedzője főképe
2015 nyarán az NB II-ben szereplő Bakonyerdő Pápa akkori edzője, Kapcsándi Zsolt külföldi munkavállalása miatt megüresedett a felnőtt csapat kispadja. A leköszönő edző javaslatára Pozsgai László elnök Kiss Dánielt bízta meg a vezetőedzői feladatokkal, aki – ha rövid ideig is – korábban játszott már Pápán, ezáltal nem volt ismeretlen számára a klub. Az őszi szezon véget ért a mieink számára, a gárda a 12 csapatos bajnokság nyolcadik helyén telel, mérlegük három győzelem és nyolc vereség. A szezonzárót pénteken este tartották a Sportcsarnokban, ahol nem kis meglepetésre a fiatal tréner bejelentette, távozik a posztról. A búcsú kapcsán a kezdeti tapasztalatokról, a bajnoki sikerekről és kudarcokról, valamint a korai távozás körülményeiről beszélgettünk Kiss Dániellel.
- Az első tapasztalataim abszolút pozitívak voltak, hiszen látszott, hogy a játékosok szeretik ezt a sportágat, a kézilabdáért képesek áldozatokat is hozni, és nekem épp ez tetszett. Az alapozás jól sikerült, heti hármat tudtunk edzeni, ami az NB II-ben elég ritka, jó volt az edzéslátogatottság, átlagban 60 százalék felett volt, ami azt jelenti hogy a három edzésből legalább kettőn mindenki részt vett.
- Korábban azt nyilatkoztad, hogy teljesen új alapokra szeretnéd helyezni a csapatot, mit jelent ez pontosan?
- Korábban is mondtam, hogy - ha nem is hosszú távra - de egy évre mindenképp terveztem a pápai munkámat. Az alapozást szó szerint az alapok lehelyezésével kezdtük, előröl tanultunk minden olyan taktikai és technikai elemet, amire a későbbiekben - vagyis a tavaszi szezonra - lehetett volna, illetve lehet is tovább építeni. A fiatalokat igyekeztem beépíteni a csapatba. Ha a felnőtt mezőnyben még nem is, a junior bajnokságban a csapat gerincét adta az az öt-hat fiatal, akik folyamatosan a felnőtt csapattal edzettek. Ha a házi góllövőlistára pillantunk látható, hogy többen idén a fél szezon alatt annyi gólt lőttek, mint tavaly az egész idény alatt. Másik fontos célunk a csapatépítés mellett, hogy a morális dolgokat rendbe tegyük. Úgy gondolom, ez teljes mértékben sikerült! Ezt több játékvezető megerősítette, illetve beszédes adat, hogy az idei fél szezonban nem kaptunk piros lapot, míg 2014/2015-ben 15(!) kizárásunk volt. Ezek apróságoknak tűnhetnek, de egy közösség formálásában és a külső megítélésében nagy szerep játszik. Nem mellékesen a szurkolóink is kezdtek ismét mellénk állni, nőtt a nézőszám.
- Volt-e helyezésben kitűzött cél őszre vagy inkább a fejlődést tartottad szem előtt?
- Szerettem volna az 1-6 helyezést megszerezni, természetesen tisztában voltunk vele, hogy az utánpótlás csapatok miatt inkább az 5-6 helyezés lehet a realitás. A kitűzött célért 10-12 pontot kellett volna szerezni, nekünk most a Szombathely, a Komárom és a Mór legyőzésével hat egység áll a nevünk mellett. Mivel céltudatosan és előre kigondoltan építkeztünk, ezért nagyjából minden mérkőzésen tudtam mire számíthatok. Azt tudni kell, hogy itt az NB II-ben is - mint minden olyan bajnokságban, ahol utánpótlás csapatok szerepelnek - sok együttes eredményessége attól függ, hogy épp milyen napra teszik a mérkőzéseket, hány NB I-es utánpótlás játékos tud visszajátszani, illetve melyik csapat hány kézilabdázót szerepeltet kettős játékengedéllyel. Számomra a legfontosabb az volt, hogy akik kettős igazolással játszanak, az edzéseken részt vegyenek és lehessen dolgozni. Azt, hogy valaki csak mérkőzésre érkezik, nem tartom jónak, és nem is preferálom. Csapatomat továbbra is az első hat csapat közé sorolnám, és biztos vagyok benne, hogy a tavaszi bajnokságban sok munkával el is lehet érni a kitűzött célokat.
- Talán csak egy-két mérkőzést tudnék említeni, ahol teljes volt a keret, az eredményeket mennyire befolyásolták a munkahelyi, iskolai, családi elfoglaltságok, a sérülések?
- Igazából a felkészülési mérkőzéseket beáldoztuk a csapatépítés és tesztelés oltárán. Pontosan azért, mert tudtam, ha valaki kiesik sérülés vagy munkahelyi elfoglaltság miatt, akkor ne a mérkőzés előtti napokban kelljen az új csapatot összeraknom. Volt pár mérkőzés (Budaörs, Szentgotthárd) amikor hiányosan utaztunk el, de úgy gondolom ezeken a mérkőzésen annyival jobb ellenfelek ellen játszottunk, hogy nem a hiányzókon múlt a vereség.
- A pénteki évzáró összejövetelen nem kis meglepetésre bejelentetted, hogy a januári felkészülést már nem veled kezdi el a csapat, ugyanis távozol, mi ennek az oka?
- Valóban így van, néhány héttel ezelőtt megkeresett egy NB I/B-s egyesület elnöke, hogy a megüresedett edzői posztra én vagyok a jelölt. Nem kevés gondolkodás után igent mondtam, nagyon nehéz volt meghozni a döntést, hisz nem vagyok az a vándormadár típus, szeretek egy helyen több időt eltölteni és dolgozni. Ezt a döntést a szakmai fejlődésem érdekében meg kellett hoznom, nem mellesleg szokták mondani, hogy edzők jönnek, mennek, ha nem fogadtam volna el is benne van a pakliban, hogy elküldik az embert egyik napról a másikra. Nagyon bízom benne, hogy egy osztállyal feljebb is megállom a helyem, nem kis feladat elé nézek januártól!
- Hogy gondolsz vissza erre a közel fél évre?
- Sok mindent átéltem itt Pápán, de csak pozitív dolgokat tudok mondani a fiúkról és az itteni helyzetről. Minden egyes napra jó szívvel gondolok vissza, minden edzés és mérkőzés egy új kihívás volt számomra. Természetesen egy vereség után nem akar senki edző lenni, vagy hétfőn edzésen megjelenni, de mivel tudatosan építkeztem és dolgoztam, tudtam, hogy melyik mérkőzésen mire számíthatunk, igyekeztem mindig a pozitív dolgokra rávilágítani.
- Völgyesi Márkot, Horváth Normant és Szabó Mátét is te csábítottad Pápára, mi lesz az ő sorsuk?
- Az elnök úr kérése az volt, hogy mindenképp maradjanak, hiszen minden poszton erősítést jelentenek. Ígérete szerint beszélni fog a játékosokkal személyesen is ez ügyben. Én a játékosokkal egyeztettem pár mondatban, és ha marad a munkacentrikusság, akkor mindenképp kitartanak a csapat mellett, hisz szeretnek Pápán játszani és szeretik a kézilabdát.
- Figyelemmel kíséred majd a pápaiak eredményeit?
- Természetesen, hisz vannak olyan csapatok a bajnokságban, akiket mindenképp szeretnénk hazai pályán meglepni! Ezeket a mérkőzéseket a játékosok már most várják, például várom az első forduló után az sms-t Völgyesi Márktól az eredményt és a kapufák számát illetően (nevet). Végezetül szeretném megköszönni a játékosoknak a kitartást, az elvégzett munkát, a lelkesedést. Bízom benne, hogy az eltöltött négy hónap alatt a csapat játékosai új élményekkel gazdagodtak. Pozsgai László elnök úrnak hálás vagyok a belém fektetett bizalmáért, és a korrekt hozzáállásért. Köszönet a szurkolóknak, hogy kitartottak mellettünk az egész szezonban! Hajrá Pápa!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!