...egy kamaszlány, aki csak élni akart...


2015-12-11 20:13:43  | cikk: ha  | 


...egy kamaszlány, aki csak élni akart... főképe

Anne Frank zsidó származású német lány, akit „Anne Frank naplója” címmel kiadott, a második világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé. A Frank család huszonöt hónapon át egy amszterdami cég irodaépületének hátsó részében rejtőzött el, de aztán egy névtelen bejelentés során rájuk bukkantak. Anne, a nővére és édesanyja koncentrációs táborban halt meg, egyedül édesapjuk élte túl az elmondhatatlant. 1947-ben kiadta lánya naplóját, de kihúzott belőle részleteket és csak halála után látott napvilágot a teljes szöveg.

Ebből az anyagból dolgozott a Budapest Táncszínház koreográfusa, Földi Béla, aki "Kislányom, Anne Frank" címmel rendezte meg az előadást. A narrátor szerepében Gálffi László olvasta fel a naplórészleteket. A Kossuth-díjas színművész elmondta, hogy ő járt abban az amszterdami lakásban, ahol a család rejtőzött és ahol ma is hat a kislány sorsa, lénye, aki nem volt hős, nem mentett embereket, nem áldozta fel magát, hanem csak élni akart. A napló szerinte irodalmi értékkel bír és fontos megismertetni a fiatalokkal. A történet megható, de az előadás nem hajlik szentimentalizmusba. Nem csupán a borzalmas események és a bizonytalan helyzet, a bujkálás mindennapjai kerülnek a néző elé, de beszél a darab a szerelemről és a nővé válásról is a szavak és a tánc nyelvén is.

Egyszerű díszlet, koncentrált figyelem

Az előadás során Gálffi László felolvasását egészíti ki a tánc. A színművész szerint a tánc sok mindent el tud mondani, sokszor többet is mind a szavak, de mivel sokan nem ismerik a naplót, ezért a részletek segítik a megértést.
Az előadás koreográfusa, egyben a Budapest Táncszínház alapítója, Földi Béla. Elmondta, hogy nagyon szeretett volna Gálffi Lászlóval dolgozni és a színművész ajánlotta többek közt ezt a történetet is feldolgozásra. Ilyen feldolgozás még nem készült a naplóról, a tapasztalat azt mutatja, hogy a tánc és a szavak összhangja megérinti a nézőket.

Pápán az Orlai bérletben láthatták az előadást a diákok. Az ifjúsági bérlet következő alkalma 2016. január 13-án lesz, akkor "A kárókatonák még nem jöttek vissza" című darab kerül színre a Zentai Magyar Színház és a Forrás Színház együttműködésének köszönhetően.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!