Kapcsolatok nélkül nincs közösség - Kerekasztal-beszélgetés a szerzetességről


2015-12-10 21:20:58  | cikk: pgya  | 


Kapcsolatok nélkül nincs közösség - Kerekasztal-beszélgetés a szerzetességről főképe
A pápai szerzetesrendekről, a szerzetesek életéről tartott kerekasztal-beszélgetést a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) pápai csoportja a Szent Anna templom hittantermében csütörtök délután. A képzeletbeli kerekasztalnál Kerekes Károly Hubert bencés szerzetes, Salgó Ferenc plébános, dr. Hermann István, a városi könyvtár igazgatója és Mezei Zsolt, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei könyvtárvezetője foglalt helyet.

Huber testvér a szerzetesi életről szólt, Salgó Ferenc plébános a beszélgetés moderátora és házigazdája volt

A megjelenteket Salgó Ferenc köszöntötte, aki felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy II. János Pál pápa körleveiben a papság mellett minden alkalommal megszólította a szerzeteseket is, azaz fontosnak tartotta a társadalomban betöltött szerepüket. De mégis mi a lényege a szerzetességnek? – tette fel első kérdését a házigazda szerepét betöltő plébános Hubert testvérnek.

Hubert testvér válaszában a kereszténység alapjául szolgáló kapcsolatokat ragadta meg, amely nélkül szerinte nem is beszélhetünk közösségről. Nem elég valamilyen törvényrendszert megélni, annak megfelelni és teljesíteni, mint egyes világvallásokban, hiszen Jézus is azt mondta: „Isten országa köztetek van”. A keresztény vallást csak közösségben lehet megélni, erre éreztek rá a remeték. Nagyszerű dolog megharcolni az élet nehézségeivel, de mit ér az, ha nincs senkim? A szerzetesség Hubert testvér szerint minta arra, hogy miként kellene működnie egy közösségnek. A mai emberek is igénylik a közösséget, az emberi kapcsolatokat, legjobb példa erre az internetes közösségi háló.

A közönség érdeklődéssel hallgatta a szerzetesekről szóló, több szempontot érintő beszélgetést

Salgó Ferenc plébános Mezei Zsoltot kérdezte a szerzetes rendek megjelenéséről Pápán, illetve felvetette annak lehetőségét is, hogy újra megjelenjenek a barátok a városban. Mezei Zsolt válaszában részletesen ismertette a pápai szerzetesrendek történetét. Dr. Hermann István megjegyezte, hogy a római katolikus iskola elindításáról is a hittanteremben folytak a tervezgetések, majd két esztendő teltével az álmok valóra váltak. A könyvtárigazgató véleménye szerint ilyen rövid időn belül szerzetesrend nem fog megjelenni a városban, viszont nem tartja lehetetlennek, hogy Pápa utcáin újra szembetalálkozzanak a polgárok ferences vagy bencés szerzetessel.

Az est további részében a kerekasztal-beszélgetés résztvevői megosztották iskolai és az élet során megtapasztalt élményeiket, hárman közülük szerzeteseknél tanultak, középiskoláikat bencéseknél végezték. Szóltak a szerzetesek misszióiról, a társadalomban betöltött feladataikról, az oktatás-neveléstől a karitatív-szociális tevékenységig.
A találkozó szeretetvendégséggel zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!