Megtartotta első összejövetelét a Városbarát Egylet


2015-12-07 19:19:52  | cikk: Babos Petra  | 


Megtartotta első összejövetelét a Városbarát Egylet főképe
Mint arról már korábban hírt adtunk, nemrégiben megalakult a Városbarát Egylet, amely politikamentesen szeretné segíteni a pápai identitás erősítését. A csoport, melyhez bárki csatlakozhat, célja Pápa és a pápaiság közismert, vagy idáig kevésbé felfedezett értékeinek, oldalainak bemutatása. Az Elsősorban pápai – Városbarát Egylet ma tartotta első összejövetelét.

Kerecsényi Zoltán ügyvivő, önkormányzati képviselő a városjáró program első helyszínén, a Korvin utcán álló pápai bábsütők házat mutatta be.
-Lassan már több mint száz esztendeje is, hogy ebben a pápai utcában szinte naponta édes sütemény-illat áradt szerteszét. A Korvin János utca nem véletlenül viselte hajdanán a Bábsütő utca nevet. Hogy nem véletlenül, azt hirdeti a mögöttem lévő, méhkaptárral, bőségszaruval ékesített kapubejárat és lent, a kapu két oldalán álló, bábformájú kerékvető is. Az egykori, pápai bábsütők házának műemlék épülete kb. 225 esztendeje, 1790 körül épült ide a Korvin utcába. Pápa híres volt mézeskalácsos iparáról, erről számos tárgyi (mézeskalácsos ütőfák) emlék tanúskodik a pápai és a megyei múzeum gyűjteményében is. Valamint, nem véletlenül adhatott helyet Pápa – lassan 80 esztendeje – 1936 őszén a Cukrászok és
Mézeskalácsosok Országos Szövetsége országos kongresszusának, melyet a Városháza nagytermében rendeztek meg.

A pápai mézeskalácsosság múltjáról érdekes dolgozatokat készített Varga Éva Teréz és Ács Anna muzeológus. Ezekből kiderült, hogy egykor központi helyen, a pápai Fő tér szökőkútja előtt álltak a pápai bábosmesterek: Katula Gyula, Nagy József, Geiling Jenő sátrai az 1930-as években, de korábban Nagy Károlyné és Tuczai Sándor cukrász-mézesbábos is vásározott. A bábostésztákkal telerakott sátrak már látványukkal is vonzották a vásárlátogatókat; gyermekszemeket gyönyörködtettek a mára elfeledett formák: az óra-, tányér-, bohóc-, hintó-, Mikulás-, ördög-, bölcsőben ringó pólyásbaba- és lovashuszár bábok, melyeket játéknak vettek. A szerelmes legények pedig tükrös mézeskalács-szíveket vettek kedvesüknek. A pápai bábos sátrak árui között természetesen karácsonyfadíszek is voltak.
De mindezek mellett mézescsókot, dióspuszedlit, borbamártogatót, stanglit is árusítottak a pápai mesterek. Utóbbi puszedlitésztából készült, hosszú, keskeny darabokat formáltak belőle, és tetejét meghintették durvára tört süvegcukorral vagy mandulával, esetenként kandírozott gyümölccsel.

A zsidók pénteken a főzelék sűrítésére tiszta mézes tésztából, tetején mandulával távedlit vásároltak. A pápai bábosmesterek közül többen gyertyát is öntöttek. Katula Gyula műhelyében még az 1960-as években is készültek gyertyák. Főként az ünnepek előtt fogytak nagyobb mennyiségben: matricás díszgyertya gyertyaszentelőre, hajlított gyertya Balázs-napra, halottak napjára gyászgyertya sárga színben, alul fekete sávval, karácsonyra pedig a színes gyertya volt a kelendő. Tőlük vitték rendszeresen a kocsi gyertyákat és a templomi gyertyákat is. A zsidók számára öntötték és fonták a vékony gyertyaszálakból hajfonatszerűen az abdolesz nevű gyertyát, ünnepeikre pedig a vékony, egyenes szálú „hanuka gyertyát”. A környező sváb községek lakói náluk szerezték be az ún. vakstelkinek nevezett vékony viaszszál gyertyát, amit halottak napján égettek és adventben a hajnali misére menet, több szálat egybekötve használtak.
--A pápai mézesbábos és gyertyaöntő-mesterek emléke szorosan kötődik pápaiságunkhoz -fogalmazott Kerecsényi Zoltán hangsúlyozva, dicséretes, hogy a megújult pápai Esterházy-kastélyban működik kézműves műhely, ahol mézeskalács készítésre, díszítésre is lehetősége van a látogatóknak. S örvendetes, hogy vannak még a városban olyanok, akik odahaza sütnek mézeskalácsot – utalt a pápai mézes-hagyományokra.
Az ügyvivő kiemelte, Pápa egykori fejlett mézeskalácsosságának emléke, valamint az egykori bábsütők nyomát hirdető ház kiemelkedő helyi érték, amit őriznünk kell, ezért javasolni fogja a Helyi Értéktárba való felvételét.

Az összejövetel végén minden jelenlevő és arra sétáló karácsonyi jókívánság kíséretében egy pápai mézeskalács-szívet kapott.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!