A második gyertya is ég a városi adventi koszorún


2015-12-07 10:57:45  | cikk: Babos Petra  | 


A második gyertya is ég a városi adventi koszorún főképe
Karácsonyi énekek, pánsíp muzsika, valamint könnyűzenei dallamok gondoskodtak az ünnepi hangulatról és a felhőtlen kikapcsolódásról advent második hétvégéjén az ünnepi díszbe öltözött Esterházy-kastély udvarán.
A Gyertyafényes advent szombati programjait az adászteveli Zenestúdió karácsonyi műsora nyitotta meg, majd a Nagyteveli Napsugár Nyugdíjas Egyesület, a gecsei Dallamvarázs Énekkar, a Megafon Zenei Egyesület és az Allegro AMI Sindő Népzenekara lépett színpadra.

Az estét a világhírű Kegye János pánsíp-művész adventi összeállítása koronázta meg.
Művészi pályafutását jazz szaxofonosként kezdte, több, Európa-szerte ismert együttesben szaxofonozott. Pánsíp iránti vonzalma eredményeként 1988-ban Németországban jelent meg első pánsípos lemeze.
- Rengeteget koncertezek, főleg így advent idején, ilyenkor körülbelül 40 koncertem van. Természetesen a pápai fellépésre elsősorban karácsonyi dalokat hoztam, magyart és angolt is, de az összeállításomban mindig szerepet kapnak gyönyörű klasszikus dallamok - Händel, Mozart, Dvorák, Bach, Haydn, Vivaldi, cigánydalok, német és osztrák sramli dalok – mesélte a művész.
A közönség nagyon kedvelte a pánsíp muzsikát, igazi karácsonyi meghitt hangulatot varázsolt a hűvös időben.
Kegye János pánsíp-művész

Természetesen a szombati és a vasárnapi napon is várták a kreatív családokat az Esterházy-kastély kézműves foglalkoztatójába, ahol minden hétvégén karácsonyi játszóházban alkothatnak az ügyeskezű gyerekek és szüleik.Finom lett a mézeskalács

A foglalkozáson ünnepi díszeket és ajándékokat készíthettek a gyerekek karácsonyra. Szombaton cilindert, szaloncukortartó Mikulást és ízletes mézeskalácsot, vasárnap pedig manót és hűtőmágnest alkottak, valamint gyöngyöt fűztek a kastélyba látogatók.
Horváthné Bátor Máriától, a játszóház vezetőjétől megtudtuk, a gyerekek és szüleik örömmel ülnek le az asztalokhoz és dolgoznak együtt. Mindegyik hétvégén az egyik napon sütnek, a másikon pedig ünnepi díszeket és apró ajándékokat készítenek.
Tóth Bence szüleivel látogatott el a rendezvényre, ahol Mikulás virág formájú hűtőmágnest készítettek a kisfiú nagymamájának karácsonyra. A család már nagy lelkesedéssel készül az ünnepre, feldíszítették a lakást, s már az ajándékok egy részét is megvásárolták. Terveik szerint, a jövő héten is eljönnek a játszóházba, ahol mindig ötletes ajándéktárgyat csinálhatnak.

Vasárnap délután a mihályházi Rezeda Néptánc Egyesület csalogatta a kastély udvarra a járókelőket, majd az AFS Nemzetközi Cserediák Program egyik résztvevője énekelt.
Advent második hétvégéjén karácsonyi dallamokkal a Pápai Református Ifjúsági Zenekar szolgált, majd Szakács Gergely lelkipásztor gyújtotta meg a városi koszorú második gyertyáját.
- Az advent fénye és hangulata felmelegít bennünket. Az adventi időszakra ne csak, mint fényességre tekintsünk, hanem mint lehetőségre. Olyan lehetőségre, amelyről a Szentírás is beszél. A várakozás időszaka annak is lehetősége, hogy az Isteni fény beragyoghasson az életünkbe, mert gyermek születik – mondta a lelkipásztor.
Végül azt kívánta mindenkinek, hogy az advent jelentse a lelki ráhangolódást, a várakozást.
Bronzvasárnap az ugodi Beleszólok Társulat is bemutatkozott, akik A Krampusz, az krampusz marad című mesejátékukkal kedveskedtek a pápaiaknak.
A Beleszólok Társulat vidám karácsonyi műsorát sokan megnézték

A 17 éves Szabó Dániel, a társulat vezetője elmondta, a csapat a Beleszólok nevet viseli, hiszen mindenki elmondhatja a véleményét az előadásról és az ötleteikről. 2012-ben alakultak azzal a célkitűzéssel, hogy szórakoztassák a közönséget vidám darabjaikkal, mesejátékaikkal. Jelenleg hatfős a társaság, vannak köztük diákok és nyugdíjasok is. A fiatal csapatvezető hozzátette, évente 40 fellépésük van - nemcsak a környéken -, főleg óvodákban, falunapokon és gyermeknapokon.
Az esti koncertre a kastély udvara szinte megtelt, a programot Kökény Attila karácsonyi műsora zárta volna, de betegség miatt a fiatal énekes nem tudta vállalni a fellépést, s helyette a selymes hangú Péter Szabó Szilvia érkezett Pápára, hogy megörvendeztesse a közönséget.
A vasárnapi esti koncerte sokan összegyűltek az Esterházy-kastély udvarán

A NOX együttes énekesnője elmondta, nagyon szereti az adventet.
Imádom ezt az időszakot. Olyan meghitt, s én könnyen elérzékenyülök. Többször is kedvem támad díszíteni a házat. 24-én aztán csak karácsonyi zene szól, sütök-főzök és persze ajándékokat csomagolok. Egyszóval imádom. Természetesen a karácsonyi dalokat is szeretem, főleg a bulizósakat, a pörgőseket, de amikor megérkeznek a vendégek, akkor már inkább a békés, magyar dalok szólnak - mondta az énekesnő, akinek műsorában elsősorban NOX dalok csendültek fel.

A Gyertyafényes advent december 11-től folytatódik az Esterházy-kastély udvarán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!