Nyílt nap a Refiben


2015-12-06 14:42:43  | cikk: ha  | 


Nyílt nap a Refiben főképe

Nyílt napot tartottak a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában és Művészeti Szakközépiskolájában. Az intézmény négy osztályt szeretne indítani a következő tanévben: a gimnáziumi képzés keretében egy-egy négy- és hatosztályos általános tantervű, valamint az emelt szintű természettudományos (matematika-fizika ill. biológia-kémia) osztályba várják a jelentkezőket. A művészeti szakközépiskolai OKJ-s képzés pedig festészet-grafika és néptánc-színpadi tánc szakokon indul.

A nyílt napon az érdeklődők bepillanthattak az iskolában folyó munkába, sokan voltak kíváncsiak például a biológia és a fizika bemutató órára, ahol a pedagógusok színes, változatos, tevékenykedtető és csoportmunkát igénylő feladatokon át ismertették meg a diákokkal az anyagot. A 11.C osztályos Szakács Eszter elmondta, hogy ő természettudományos osztályba jár, emelt szinten tanulja a biológiát és a kémiát, mert orvos szeretne lenni. A Refiben sokat kell tanulni, tette hozzá, de a cél eléréséhez ez elengedhetetlen és a tanárok mindig segítik őket.

A számítógépes grafika alapjai is helyet kaptak a tantervben

Az érdeklődők a művészetis képzés egy-egy tanóráján is részt vehettek, a számítógépes grafikával dolgozó diákok alkotásai lenyűgözték a látogatókat. A táncosok is kitettek magukért, a tornateremben színvonalas bemutatót tartottak. Békefi Bonita képzőművészetis diák, idén fog végezni. A tehetséges növendék arról beszélt, hogy nagyon sokat köszönhet a Refinek. A megszerzett tárgyi tudás mellett kiemelte a közösségi életet, a számtalan plusz programot. Az iskola, mint mondta, tartást ad, biztosítja azokat a kereteket, melyek között a keresztény elveket valló fiatalok biztonsággal mozoghatnak, s melyek elegendő szabadságot is jelentenek egy refis diák számára.

Müller Anita, a művészeti tagozat vezetője elmondta, hogy az előző tanévben végzett az első művészetis osztály. Az OKJ-s vizsga és a felvételi eredmények azt mutatják, hogy jó úton járnak, a képzés színvonala kiemelkedőnek bizonyult. Az elméleti és gyakorlati alapok is olyan erősek, hogy a művészeti képzést folytató exrefis növendékek kiválóan helyt állnak a felsőoktatásban is. Vannak, akik már használják is a Pápán szerzett OKJ-s bizonyítványukat, mely felsőfokú végzettségnek minősül, és így például néptáncos csoportokat tanítanak, vezetnek. Müller Anita hozzátette, hogy azok a növendékek is remekül veszik az akadályokat, akik végül nem művészeti pályán képzelik a jövőjüket. Ez volt a tagozat indításakor a cél, hogy a diákok előtt ne csak egy út álljon, és ehhez a pápai iskola megfelelő alapokat adott.

A néptáncosok és a színpadi táncosok is felléptek

Gránásiné Bácsi Tünde igazgató azt emelte ki, hogy az iskolát a magas szintű nevelés, oktatás jellemzi. A diákok nagyon jól szerepelnek a tanulmányi versenyeken is, de fontosnak tartja, hogy a refisek nyitott, érdeklődő és szociálisan érzékeny fiatalok.

A nyílt naphoz sütivásár is tartozott, ez már hagyomány itt. Vadász Márta tanárnő koordinálásával az osztályok finom sütiket készítettek és ezeket árusították a díszterem előtt. A befolyt összeggel határon túli református intézményeket támogatnak a pápaiak, mondta Bajnok Attila, DÖK-tag.
A nyílt nap érdeklődői a bemutató órák után az internátust is megtekinthették.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!