Így láttam a világot - könyvbemutató a Jókai Mór Városi Könyvtárban


2015-12-05 14:18:30  | cikk: ha  | 


Így láttam a világot - könyvbemutató a Jókai Mór Városi Könyvtárban főképe

Somfainé Pados Mária halálának 20. évfordulójára jelent meg 80 rajzát és 160 festményét tartalmazó album. A kötet szerkesztője négy fia közül az egyik, Somfai János, de természetesen az egész család együttműködött, hogy a pápai rajztanár és festőművész gazdag hagyatékának egy szelete a szélesebb közönség számára is elérhető legyen.

Somfainé Pados Mária 1912-ben született Pápán, 1931-ben kapta meg tanítónői képesítését. Sokáig nem talált állást, magántanulókat oktatott, részt vett a város kulturális életében. 1938-tól Bakonybélben élt, akkor már Somfai János feleségeként. A család a gyermekek taníttatása miatt úgy döntött, hogy Pápára költözik. Somfainé Pados Mária a Hámán Kató Általános Iskola tanára lett. A családanyai feladatok és a munka mellett kevés ideje maradt az alkotásra, de a képzőművész kör tagjaként és a nyári művésztelepek résztvevőjeként igyekezett képezni magát.

Dr. Hermann István is köszöntötte a megjelenteket, hisz az igényes  kötet a könyvtár  nyomdájában készült

Alkotásait megőrizte a család, képzős korában készített másolatoktól kezdve a bakonybéli tájképeken át a pápai akvarellekig. Somfai János mesélte, hogy sokan még ma is megemlegetik édesanyját, ahogy épp a forgalmas utca szélére húzódva ült és rajzolt. Somfainé Pados Mária hagyatékában mintegy ezer festmény és ezerötszáz rajz van. Ezekből válogatta ki Somfai János az album anyagát. Mint mondta, ez a válogatás szubjektív volt, nem a művészeti szempontokat vette figyelmebe, hanem azok a képek kerültek a kötetbe, amelyek neki tetszettek, az általános emberi meglátás vezette.

A kötetet Praznovszky Mihály, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatója méltatta. Mint mondta, szerinte hiánypótló érték az album. Bár a család kezdeményezte és finanszírozta, de egy város örül a megjelenésének.
A könyvbemutatón közreműködtek az Allegro AMI növendékei és Babos Tibor.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!