Vigyétek tovább a Közgáz szellemiségét


2015-12-05 13:40:56  | cikk: Babos Petra  | 


Vigyétek tovább a Közgáz szellemiségét főképe
Zsúfolásig megtelt a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ rokonokkal, barátokkal és ismerősökkel, hogy együtt ünnepeljék a Pápai Szakképzési Centrum Pápai Gazdasági Szakközépiskola és Kollégium végzőseinek szalagavatóját. A rendezvényen részt vett Sági István, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója is.

Az est nyitányaként a 12. C osztály romantikus keringőjét láthatta a közönség, majd a két osztály vidám, zenés-táncos, az együtt töltött éveket felidéző műsora következett.
A diákok vidám műsorral készültek a szalagavatóra

A szép számban egybegyűltekhez Bódis Regina Andrea igazgató szólt.
-Ma van az a nap, amikor ünnepelni jöttünk egy varázslatos pillanatot, amikor megállunk, hogy érezzétek a fény és a szeretet melegét, amiből majd saját szivárványt építetek. Ma van az a nap, amikor titeket ünneplünk, hiszen nemsokára nekivágtok saját kalandos utatoknak. Ma van az a nap, amikor nem aggódunk, csak nézzük örömmel mosolygó, kipirult arcotok, s közben óhatatlanul van időnk régmúlt álmaink felidézésére.

Az igazgató a végzősök felelősségére is felhívta a tanulók figyelmét.
-Ne feledjétek: szégyent hozni a befogadó, felnevelő közösségre nem lehet, nem illik! A Közgázos lét kötelez, bárhová vet is a sorsod. Néhány perc múlva megkapjátok a szalagot, ami a tanév hátralévő idejében megkülönböztet titeket társaitoktól, és figyelmük középpontjába helyez. E szalag viselése tehát felelősséggel jár! Önmagatokat is vállalnotok kell a szalag viselésével, hisz magatartásotoknak, megjelenéseteknek a "majdnem érett" fiatalhoz kell méltónak lennie! A kötelezettségek mellett éppen ez a szalag adhat önbecsülést és tartást, ha viselője ahhoz méltóan, kellő becsülettel és büszkeséggel tudja viselni azt!
A szalag elválaszt, leválaszt, és összeköt. Elválaszt a gyerekkortól, a diákévektől, és ahogy mondani szokták, "ezután majd más mentséget kell keresni". A piros-kék szalag bizonyítja, hogy szüleitek gondoskodásával, tanáraitok áldozatos munkájával és a Ti erőfeszítéseitekkel az iskola végzős diákjaiból hamarosan kezdő munkavállalók vagy más iskolák kezdő tanulóivá váltok – tette hozzá.
-Tudnotok kell: ahogy szüleitek úgy mi, tanáraitok is büszkék vagyunk rátok, mert eljutottatok idáig, mert tagjai vagytok a Közgáz nagy családjának. Büszkék vagyunk rátok, mert az elmúlt években együtt építkeztünk, ezt az utat közös erővel, közös akarattal jártuk be. Büszkék vagyunk rátok akkor is, ha ennek a közös útnak voltak göröngyös, nehezebben járható szakaszai, ha néha megmakacsoltátok magatok, ha meggondolatlanok voltatok, hiszen ez minden út sajátja.

Az ünnepségen hagyomány, hogy egy szülő is köszönti a maturandusokat. Idén Szigetiné Németh Olívia szólt a diákokhoz.
Szigetiné Németh Olívia köszönti a maturndusokat

-Mi, szülők, már sok-sok változást átéltünk veletek. Nem is sejtitek, hogy miféle aggódással gondoltunk rátok egy-egy témazáró írásakor, vagy ha valami kellemetlenség ért benneteket. Sokszor nevettünk is, sírtunk is veletek. Tudnotok kell, hogy mindig számíthattok ránk – mondta az anyuka, majd köszönetét fejezte ki a tanároknak munkájukért, türelmükért és segítségükért. Útravalóként Pázmány Péter gyönyörű gondolatával búcsúzott: „Nemes szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek, csupán tiszta szív és sok-sok szeretet".

Ezt követően az est fénypontja, a szalagok feltűzése következett. A 2015/2016-os tanévben a Pápai Szakképzési Centrum Gazdasági Szakközépiskolája és Kollégiumában 65 diákra tűzték fel az osztályfőnökök a végzősöknek járó szalagot. Az igazgatónő köszöntötte a 12. B osztály üzleti kommunikáció és vállalkozás pénzügy szakirányú képzésének tanulóit, s osztályfőnökeiket, Stankovics Marianna tanárnőt, aki 3 éven keresztül volt osztályfőnök, és Magyar Géza tanár urat, aki az idei tanévtől látja el ezt a feladatot, valamint a 12. C gazdasági informatikus osztály tanulóit és osztályfőnöküket, Bálint Jenő tanár urat.

A végzős diákok színvonalas műsora a 12. B osztály keringőjével, majd közös pezsgős koccintással zárult.
A romantikus keringő

A szalagfeltűzés után Patka Henrietta 12. B osztályos diák így nyilatkozott hírportálunknak.
-Hogy mit is jelent számunkra a szalagavató, nehéz megfogalmazni. A hosszú próbák alkalmával, a veszekedésekkor, vagy mikor sötétben botorkáltunk haza az iskolából, a legtöbben nyűgként tekintettünk rá. De mégis, volt valami a fáradt, mosolygós jó reggelekben a nulladik óra előtt, a közös éneklésben, az órákig tartó beszélgetésekben és bizony az esetlen tánclépésekben is. Amolyan szívmelengető ”itthon vagyok” érzés. Körbenézünk az osztályteremben, és a négy éve még idegen arcok most annyira ismerősek, és közel állnak hozzánk. Azt hiszem, a nagy próbatételek, mint például a szalagavató az, ami igazán összekovácsolt minket. Közösen dogoztunk azért, hogy jól sikerüljön, hogy méltóképp mondhassunk köszönetet a rengeteg támogatásért és szeretetért, amit szüleinktől és tanárainktól kaptunk.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!