Pápán járt a cselédcsábító csirkefogó


2015-12-04 19:49:25  | cikk: ha  | 


Pápán járt a cselédcsábító csirkefogó főképe

Egy történet a szerelemről és a halálról, egy történet a huszadik század elejéről és mégis a máról, egy történet a reménytelenségről és az újrakezdés lehetőségéről (vagy lehetetlenségéről?). Molnár Ferenc Liliom című 1909-es darabja a magyar drámairodalom egyik szép meséje.

Liliom hangulatfelelős a városligeti körhintánál, cselédekkel flörtölő vagány, aki védelmébe vesz egy ismeretlen kis mindeneslányt. Liliomot elzavarja a tulajdonosnő, és Juli se ér haza időre: mindketten az utcára kerülnek. A két dacos nincstelen összeköltözik, de – mivel Liliom nem tud és nem akar munkába állni -, egyre nehezebben élnek. Bár nem mondják ki, nagyon szeretik egymást, azonban hiába a szerelem, egyre többet veszekszenek, ráadásul néha eljár a férfi keze. Amikor kiderül, hogy Juli gyermeket vár, végső megoldásként Liliom részt vesz egy rablásban, amelynek a végén – hogy elkerülje a börtönt – megöli magát. Az égi hivataltól kap még egy esélyt, hogy a szeretteivel szemben jóvá tegye, amit elkövetett ellenük. Tizenhat esztendő után egyetlen napra visszatérhet, de ismét csak ütni tud, ekkor már 16 éves lánya arcán csattan a pofon.

Kell-e a család, a mindennapi rutin Liliomnak?

Pápára a történetet a RÉV Színházi és Nevelési Társulat hozta ela Tarczy ifjúsági bérlet nézőinek. Balla Richárd társulatvezető elmondta, hogy a győri csoport 2009 óta foglalkozik színházzal, színházi neveléssel, drámapedagógiával. A darabot Korányi Bálint rendezte. Mint mondta, nem volt cél a történet aktualizálása, a díszlettel és a jelmezzel is próbáltak egy kortalan stílust létrehozni, mintha egy nemlétező világba repítették volna a sztorit a századfordulós pesti miliőből.

A Liliom nagyon sok kérdést vet fel minden karakter szemszögéből. Vajon a hintáslegény miért üt ölelés helyett, Julika vajon miért tűr el mindent, a fényképész miért fogadja be a párt, mennyire valós és őszinte Marika és Hugó szerelme és még folytathatnánk a sort. Liliom egy öntörvényű, dacos fiú, aki úszik az árral, felelősséget nem vállal és inkább tagad, mintsem hogy beismerje hibáit. Akár mai történet is lehetne.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!