A karácsony jó alkalom a gyerekek érzelmi gazdagítására


2015-12-03 21:32:08  | cikk: Babos Petra  | 


A karácsony jó alkalom a gyerekek érzelmi gazdagítására  főképe
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pápai csoportja indította útjára azt a gyermek egészségügyi sorozatot, melynek harmadik előadását hallhatta az érdeklődő közönség a Napsugár Bölcsődében. Dr. Lőrincz Matild gyermekorvos ezúttal az ünnep előtti készülődésről és a védőoltások fontosságáról beszélt a szülőknek.
Mint mondta, a karácsonyi ünnepeknek különleges varázsa van, főleg a gyerekeknél és ezt mindig együtt kell, hogy ünnepelje a család.
- Nem az ajándékok sokasága a lényeg, hanem az együttlét, a közös készülődés és utána az együtt örülés. Természetesen kell készülni az ünnepre, énekek tanulásával. A Mikulás várás során a gyerekeknek mesélni kell a Télapóról, az ő történetéről. Fontos, hogy a gyerekek ne féljenek a Mikulástól, a virgács ne fenyítőeszköz legyen, tehát nem szabad azt mondani, hogy ha rossz leszel, azt kapsz. A Mikulástól ne csak ajándékot várjon, ő is készítsen valami kedveset a nagyszakállúnak, például egy kedves rajzot.

A doktornő felhívta a szülők figyelmét arra, hogy olyan adventi naptárat készítsenek, amelyben nemcsak a gyerekek kapnak minden nap egy-egy édességet, hanem ők is bele tudnak tenni valamit, mondjuk az aznapi jócselekedetet, ezáltal készülve napról napra a nagy ünnepre.

Azt is elmondta, a betlehemet advent idején meg kell nézni, s arról is fontos mesélni. Érdemes templomba is elmenni, mert annak különleges hangulata van, s az is jó hatással lehet a gyermekre.
- A karácsony jó alkalom a gyerekek érzelmi gazdagítására és nevelésére. Ezt a gyönyörű téli csodát csak a gyerekek képesek átélni. Ilyenkor a család egységét, a békességet és a szeretetet is erősíthetjük. A kapott játékokkal a család együtt játsszon, a testvérekkel közösen. Fontos a rokonlátogatás is, hiszen ez is lényeges a gyermek fejlődésében – mondta a doktor néni.
Dr. Lőrincz Matild előadása közben

Az est során a védőoltásokról is szó esett, amelyek a téli időszakban nagyon aktuálisak.
Az elismert orvos felhívta a jelenlevők figyelmét a kötelező és ajánlott oltásokra.
- Magyarországon 21 betegség ellen van lehetőség védőoltás beadására, hiszen ami ellen tudjuk védeni a gyermekeinket, azt meg kell tennünk. Az oltások biztonságosak. A legfontosabb a tuberkolózis, a diftéria, a szamárköhögés, a tetanusz, és a gyermekbénulás elleni oltás, de kötelező a mumpsz, a kanyaró, és a rózsahimlő elleni vakcina is. Ajánlott a kullancsok, a rotavírus, a bárányhimlő, a gennyes agyhártyagyulladás és az influenza ellen is védekezni.

Az alkalmon Pintér-Papp Eszter, a támogató szolgálat szolgálatvezetője ajándékot nyújtott át a doktornőnek és a bölcsődevezetőnek, valamint minden jelenlevő egy kis kedvességet vehetett át a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően.
Az előadássorozat januárban folytatódik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!