Többnemzeti közös kiképzés a bázisreptéren


2015-12-02 22:22:57  | cikk: Babos Petra  | 


Többnemzeti közös kiképzés a bázisreptéren főképe
Az „A-10 Operation Atlantic Resolve 2015” közös amerikai-magyar repülőharcászati kiképzés keretén belül a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka által elrendelt „Thunder Cloud 2015” elnevezésű kiképzés zajlik 2015. november 30. és december 16. közötti időszakban. Az érkező A-10-es repülőgépek és személyzetük a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren állomásoznak. A több mint kéthetes feladat lehetőséget biztosít az állomány részére többek között a tapasztalatszerzésre, a repülési feladatok közös tervezésére, végrehajtására és kiértékelésére. E kiképzés kapcsán látogatott el ma délután a pápai bázisreptérre Colleen Bell, amerikai nagykövet, Major General Eric Vollmecke USAF HQ USAFE, Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár, dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök-helyettes és Sáfár Albert dandártábornok, légierő haderőnem főnöke, parancsnok helyettes, hogy megtekintsék a gyakorlatot és az A-10-es gépeket.
Az A-10-es gép
A kiképzés célja, az együttműködés elmélyítése a NATO szövetséges országok és az Operation Atlantic Resolve művelet keretében érkező amerikai repülőgépek között, valamint a NATO képességek demonstrálása az egyes szövetséges országok védelmi képességeinek gyors megerősítése által.
Siklósi Péter elmondta, kiemelt fontosságú, amikor amerikai barátaikkal végezhetnek közös kiképzést, ami egyben az amerikai-magyar katonai kapcsolatoknak legkiemeltebb és leglátványosabb területe.
Colleen Bell azt hangsúlyozta, hogy Magyarország NATO csatlakozásával a 2000-es években számos közös hadgyakorlatot végeztek. Az elmúlt években is látszott, hogy a közös együttműködés jól halad.
- Az elmúlt évben az Egyesület Államok többször eljöhetett Magyarországra, hogy hasonló gyakorlatokon vegyen részt. Nemcsak a lehetőségek száma növekszik, hanem az elkötelezettségeink skálája is folyamatosan bővül. Régóta jó kapcsolatot ápolunk egymással. Ebben az évben háromszor volt alkalmunk arra, hogy a légierőink együtt dolgozzanak Magyarországon, s reméljük a következő években is így lesz. A pápai hadgyakorlatok során a Magyar Szárazföldi Ellenőrző Személyzet együtt dolgozik az Egyesület Államok Légierejének személyzetével, annak érdekében, hogy jobban megértsék egymás protokollját, rendszereit, és hogy ezeket a tanulságokat hasznosíthassuk, hogy még hatékonyabb szövetségesként működhessünk együtt – mondta a nagykövet.

Major General Eric Vollmecke arról szólt, nagyon komoly együttműködésük van Magyarországgal, ami mindkét fél előnyét szolgálja, sokat tanulhatnak egymástól.

Dr. Orosz Zoltán sajtótájékoztatóján kiemelte, 1991 óta a Magyar Honvédség állományából mintegy 1300 tiszt, altiszt vett rész az Egyesült Államokban valamilyen szintű oktatáson, kiképzésen és tanfolyamon, hogy ismereteiket bővítésék. Hangsúlyozta, a NATO szövetségesei közül az Amerikai Egyesület Államok biztosítja a legmesszebbmenő támogatást a Magyar Honvédség védelmi képességeinek fejlesztésére
Major General Eric Vollmecke, Colleen Bell, Siklósi Péter és dr. Orosz Zoltán

Az A-10-es repülőgépről az a hír járja, hogy szinte elpusztíthatatlan, ámbár 31 éve egy darabot sem gyártanak már belőle. Az Amerikai Egyesült Államok egyetlen olyan repülőgépe, amit harctámogatásra terveztek. Úgy alakították ki, hogy akkor is biztonságosan repülhető legyen, ha a két hajtóművének egyike leáll vagy ha a függőleges vezérsíkokból egy letörik, illetve ha az egyik szárnyának elveszti a felét.
544 kg titániumpáncél védi a pilótafülkét és a hajtóművet a géppuskáktól és a repeszektől. Emellett nem mellékesen az A-10-es még akkor is viszonylag egy darabban tud landolni, ha valamiért nem tudja kiereszteni a futóművét, amit a mindenre felkészült mérnökök eleve olyanra terveztek, hogy még behúzva is kilógjon a gépből.
A varacskos disznó

Percenként 4200, darabra 25-40 dekás, 30 mm-es lövedéket tud kilőni 1200 méterre 80%-os
pontossággal. Az A-10-es - ami legfeljebb 1350, általában 1174 töltényt visz magával, és amiből két másodperc alatt 112-t lő ki egy célpontra – olyannyira repülő gépágyú, hogy maga a GAU-8-as gép teljes súlyának 16%-a, így ha ellenőrzésre kiszerelik a gépből, akkor a repülőt fel kell polcolni, nehogy felboruljon. Más gépbe be sem építették, az amerikai légierő többi gépe legfeljebb 20 mm-es géppuskákat használ, aminek pontossága, átütőereje nyomába sem ér a GAU-8-asnak. A gép könnyen és olcsón karbantartható, törődést alig igénylő, nagyon rövid kifutóról is képes felszállni. Az A-10-es sokkal közelebbről indulva sokkal hosszabb ideig képes sokkal közelebbről sokkal pontosabb támogatást nyújtani úgy, hogy nem pusztul el mindeni más is, szenzorok, kamerák és telefonos segítség helyett a pilótafülkéből kinézve saját szemével is látja, hogy ki a barát és ki az ellenség.
Ez az évtizedek alatt kipróbált, nagyszerű repülőeszközt láthatták ma a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér betonján, hogy a Thunder Cloud 2015 kiképzésen bizonyíthassa régi hírnevét a magyar légtérben is – derült ki a rendezvényen.

A Thunder Cloud 2015 közös kiképzésen Magyarországról csaknem háromszázan vesznek részt, az Amerikai Egyesült Államokból pedig háromszázötven katona van A-10-es típusú repülőgépekkel, közülük kilencvennégyen állomásoznak Pápán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!