Kis egyház, nagy feladatokkal - Pápán ülésezett az Esperesi Kollégium


2015-12-02 21:08:42  | cikk: ha  | 


Kis egyház, nagy feladatokkal - Pápán ülésezett az Esperesi Kollégium főképe

A Magyarországi Evangélikus Egyház Esperesi Kollégiuma évente négy alkalommal ülésezik. A 2015-ös esztendő utolsó összejövetelének a Pápai Evangélikus Látogatóközpont adott otthont. Az ülésen több tájékoztatót is hallhattak az esperesek és volt alkalom a kapcsolódó felvetések megtárgyalására is.
A Magyarországi Evangélikus Egyháznak 256 egyházközsége van, melyek 17 egyházmegyét alkotnak. Területi beosztásuk nagyjából megfelel a közigazgatási megyéknek. Az egyházmegye elnökei az esperes és az egyházmegyei felügyelő. A pápai tanácskozáson a 17 esperesből 15 tudott jelen lenni. A cél, hogy megvitassák a mindenkit érintő kérdéseket és az aktuális témákat. Egy-egy ilyen találkozó után nem ritka, hogy egy-egy felvetés továbbjut a bizottsági ülésekre, vagy épp a zsinat plenáris ülésére, ahol előterjesztésként elhangzik és törvénybe iktatják, mondta Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese, szervező.

A nyitóáhítatot Győri Péter esperes tartotta, majd dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa tájékoztatta a részvevőket a jubileumi eseményekről. Előadásában hangsúlyozta, hogy a Luther Márton által 1517-ben elindított reformáció 2017-es, 500. évfordulója kapcsán nagyon sok programot szerveznek, de szerinte nagyon fontos, hogy ne csak nagy, közös rendezvények valósuljanak meg, hanem gyülekezeti szinten is legyenek ünnepi események. Kérdésünkre elmondta, hogy Pápán a tervek szerint felcsendül majd Bach H-moll miséje, lesz fiataloknak szóló rockzenei program és terveznek kamaradarabokat is, melyeknek az evangélikus illetve a református templom adhat helyet. A színielőadások témájukat a reformációból merítik, de mai mondanivalót fogalmaznak meg. Mindezt 2017-ben láthatja, hallhatja a pápai közönség. Dr. Hafenscher Károly mosolyogva tette hozzá, hogy ha ideje engedi, ő is részt vesz ezeken, hisz Pápához nem csupán szakmai kötelék fűzi; a Kluge-család leszármazottja.

Az evangélikus egyház jelentős részt vállal a közoktatásban és szociális téren is - mondta a helyettes államtitkár

Hegyi László, az egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is részt vett az Esperesi Kollégium ülésén. Az állam és az egyház kapcsolatáról, együttműködéséről beszélt. Kiemelte, hogy a közös munka elsősorban közösségi színtereken zajlik. Az elsődleges hitéleti célok mellett az egyházak közfeladat ellátó tevékenysége nagyon jelentősen nőtt, az elmúlt öt esztendőben kétszeresére növekedett a köznevelésben és a szociális ellátásban is. Az állam igyekszik a feladatokhoz szükséges infrastrukturális hátteret pályázatok segítségével biztosítani, mondta a helyettes államtitkár.

A tanácskozáson szó esett még a közép-európai keresztény találkozóról, a dunántúli reformációi emlékutakról - melyek egyik állomása Pápa -, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, Steinbach József református püspök tartott tájékoztatót az aktuális témákról.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!