Tengo famiglia! - Csak a család számít!?


2015-12-01 18:35:02  | cikk: ha  | 


Tengo famiglia! - Csak a család számít!? főképe

Ha valaki olasz családba születik - legyen az akár New York-beli másodgenerációs famiglia -, akkor soha nem rendel kínait, mert az szentségtörés; a nonna, azaz a nagymama vasárnapi ebédjén három helyett eszik, mert különben lázat mérnek nála; és jó, ha idejekorán megtanulja: egyszerűbb elfogadni a hangos, de szeretetteli családot úgy, ahogy van, mint megváltoztatni. Persze a kívülálló könnyen beszél, mondhatná Nicola/Nick (Szabó-Kimmel Tamás), aki négy nagyszülőjének szeme fénye. Így aztán amikor bejelenti, hogy állásajánlatot kapott Seattle-ben, a nonnik szívükhöz kapnak és azonnal működésbe lép a gépezet, hogy otthon tartsák a fiút.

Mert hogy ami a fiataloknak pár óra repülőút, az az időseknek felfoghatatlan távolság és annak tudata, hogy elveszítik az unokájukat, aki már nem lesz ott a vasárnapi ebédeken, nem lehet irányítgatni, etetni, elmesélni neki a viszonylag eseménytelen napok történéseit. Kétségbeesésükben különböző haditerveket eszelnek ki, hogy ezt megakadályozzák, és ne maradjanak gyerek és unoka nélkül, végleg magukra. Ezek közül a legbombabiztosabbnak a feleség tűnik. Így hát aztán, ahogy egy igazi olasz családban az illik, azonnal kerítenek egy lányt. Nem baj, ha ír, és az sem, hogy vegetáriánus, hisz "a borjú olyan finom, hogy az már zöldség"... Aztán a kínos helyzet ellenére is hiába szimpatikus Nicknek Caitlin, a lány nem hajlandó vele találkozni, mert szerinte goromba a nagyszüleivel.

Caitlin (Cseh Judit) élvezi a temperamentumos családi életet

Így aztán ez a terv ugrott, a fiú megy. És hiába van messze Amerika, ma, amikor a magyar nagyszülők netezni és szkájpolni tanulnak, hogy ne szakadjanak el teljesen külföldön élő gyerekeiktől, unokáiktól, sokan lehetnek a nézőtéren, akiknek nagyon is ismerős ez a helyzet. Erről beszélt Benedek Miklós is, aki Nunzio nagyapát játssza a darabban. Mint mondta, ők feleségével mindig gyerekeikre bízzák a döntést, de nyilván nem volt könnyű, amikor egyik fiuk, Benedek Tibor, Olaszországban élt a családjával, az unokákkal. Igyekeztek minden lehetséges módon tartani a kapcsolatot, de az segített, hogy tudták: nem végleges a dolog, visszatérnek a gyerekek. Ő megérti a darab nagyszülőit, de a világ változik, a fiatalok pedig élik benne a saját életüket, ezt el kell fogadni.

Az Orlai Produkciós Iroda ezúttal is jól választott darabot. A folyón túl Itália Joe Dipietro kedves története arról, hogy a famiglia lehet néha sok, néha fárasztó, de tulajdonképp a szeretet vezérli. Nick tudja, hogy sokat köszönhet nagyszüleinek, de azt is, hogy mennie kell, ha boldogulni akar. Legyen önző? Gondoljon magára? Vagy első tényleg a család? Mivel tartozunk annak, aki áldozatot hozott értünk? A válaszokat találja meg a néző...

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!