Segítség a bántalmazott nőknek


2015-11-29 10:34:17  | cikk:  | 


A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére.
A segélyvonal mind a mai napig az egyetlen olyan célzott telefonos szolgáltatás e témában, amelyet képzett női önkéntesek működtetnek civil szervezeti keretek között. Immár 13. éve érkeznek a hívások az ország minden részéről. Este hattól tíz óráig tartó ügyeletük napi 5-8 bántalmazással és családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyet regisztrál.

A családon belüli erőszak nem magánügy. Számos nemzetközi egyezmény és javaslat kimondja, hogy a családon belüli nők és gyerekek elleni erőszak a nőkkel szembeni diszkrimináció egyik formája, és ezért ennek megszüntetése állami feladat. Egy ilyen mértékű társadalmi problémát egyetlen civil szervezet sem tud egymaga megoldani. Amiben a NANE valóban segíteni tud, az a meghallgatás és az ítéletmentes megértés, valamint a családon belüli erőszak társadalmi jelenségéről szóló ismertetek terjesztése akár publikációk, akár képzések vagy kampányok formájában.

Mivel Magyarországon mind a mai napig a NANE Egyesület az egyetlen családon belüli erőszakra specializálódott nõi civil szervezet, az elmúlt évek során tevékenységeik köre jelentősen kibővült. Reformokat kezdeményeznek például olyan jogi, államigazgatási-eljárási területeken, ahol az állam jelenleg nem szolgáltat igazságot a családon belüli erőszak áldozatainak. Eljárást indítottak az Alkotmánybíróságnál a nemi erőszak bűncselekményként való elismertetéséért abban az esetben is, ha az a házasságon belül történik. (Mint talán ismeretes, ez utóbbi társadalmi megmozdulássá szélesedett kezdeményezés 1997-ben sikerrel járt.)
A segélyvonalon kívül számtalan csatornán hallatják hangjukat. 1999-ben az Egyesület kiemelkedően közhasznú státuszt kapott.

NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület elérhetőségei:
Bántalmazott nők és gyerekek segélyvonala: 06-80-505-101 (este 6 és 10 között)
Biztonsági információk külföldi munkát kereső fiatal nőknek: 06-80-630-125 (kedden és csütörtökön délután 2 és 6 között)
Postacím: 1447 Budapest, Pf. 502.
E-mail: info@nane.hu
Internet: www.nane.hu

Képek:

nincsenek képek