Színházi szakmai program a Pápai Drámaműhelyben


2015-11-27 20:27:32  | cikk: Babos Petra  | 


Színházi szakmai program a Pápai Drámaműhelyben főképe
A Pápai Weöres Sándor Általános Iskola és a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája közösen szervezte meg az idei évben a Pápai Drámaműhely elnevezésű szakmai programot, melynek a Weöres iskola adott otthont. A rendezvényen elsősorban olyan pedagógusok, színházi szakemberek vettek részt, akik érdeklődnek a hatékony színházi munka iránt.

Horváthné Árvai Mária drámapedagógus a program kapcsán elmondta, 2001-ben Tegyi Tibor kollégájával kezdték a Pápai Drámaműhely foglalkozást, amit akkor még havonta rendeztek, főként a városi kollégák bevonásával. Később aztán az idő hiánya miatt évente két alkalommal szervezték meg a programot, ősszel és tavasszal, amelyhez a színház is csatlakozott.
A drámapedagógus Játékok a hangunkkal, testünkkel, versek és prózai szövegek inspirálásával címmel tartott órát a 3. osztálysokkal. A foglalkozás lényege az volt, hogy a diákok megéljék a versek érzelmeit, s valamihez kapcsolják, hiszen ők még picik, s ha van valami mozgás, akkor jobban meg tudják tanulni a szöveget. Így kooperatív technikákat felhasználva a gyerekek egymást tanították mozgással, gesztusokkal fűszerezve.
Horváthné Árvai Mária csoportja

Répásiné Hajnal Csilla, a győri Váczi Mihály Általános Iskola igazgatója lenyűgözőnek tartotta a foglakozásokat. Mint mondta, azért jött el Pápára, mert számára Horváthné Árvai Mária munkája etalon, egy különleges adottságokkal bíró tehetséges kolléganő, aki úgy tud bánni a gyerekekkel, mint ahogy nagyon kevesen a pedagógusok közül. A drámát szívügyének tekinti. A tanárnő a mai trendeket tökéletesen beillesztette a munkájába, a közösségfejlesztés, az egymástól való tanulás és a kapcsolatépítési képesség nagyszerűen jelen volt a foglalkozásában. Az igazgatónő hozzátette, ezt országosan is meg kellene mutatni - s nemcsak évente egyszer -, hogy tanulja meg mindenki ezt a módszert.

Komáromi Sándor elmondta, 2011 óta rendszeres résztvevője a Drámaműhelynek.
A szakember szerint ezek az alkalmak kiváló lehetőséget biztosítanak a drámatanároknak, hogy megismerkedjenek egymás munkájával, megbeszéljék tapasztalataikat, elképzeléseiket.
A drámapedagógus a Nem Art Színjátszó csoporttal mutatott be egy foglalkozást, melyen különböző fogó, kooperatív és dominancia játékokkal mutatkoztak be. A csoport témája a test, a mozgás felszabadítása. Ezek mindegyike játszható kisebb helyen is és mindegyik ráhangol különböző színházi feladatokra is.
A Nem Art csoport

Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának vezetője elmondta, a Nemzeti Művelődési Intézet arra törekszik, hogy a kultúra és a közösségi művelődés területén minél több jó gyakorlatot tudjon a megye szakembereinek bemutatni. Ennek egyik eleme a pápai iskola által szervezett rendezvény.
- Pápán számos olyan drámapedagógus él, akik a megye valamennyi pedagógusának és művészeti csoportjának és vezetőjének tudnak példát mutatni. Mi szeretnénk abban segíteni, hogy ötleteket, impulzusokat kapjanak, s erősítsük meg abban őket, hogy érdemes erre időt szánni – mondta az irodavezető.
A szakmai nap szombaton folytatódik, amikor is az ünnepi műsor készítésének folyamatában mélyedhetnek el a jelenlevők Horváthné Árvai Mária és Komáromi Sándor közreműködésével.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!