Európai Hulladékcsökkentési Hét - a Weöres iskoláé a legtöbb akcióötlet az országban


2015-11-27 20:04:00  | cikk: ha  | 


Európai Hulladékcsökkentési Hét - a Weöres iskoláé a legtöbb akcióötlet az országban főképe

Rekordszámú, összesen 473 hulladékcsökkentést és a hulladékokkal való felelős, tudatos bánásmód elsajátítását, kialakítását elősegítő akciót szerveznek idén az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében hazánkban. A cél évről évre az, hogy minél több önkéntes bevonásával felhívják a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére és a hulladékká váló anyagok újrahasznosítására. A kampány fő törekvése, hogy ráébressszen arra, hogy minden ember tehet valamit a hulladékokkal való felelős, tudatos bánásmódon keresztül azért, hogy a rendelkezésünkre álló természeti környezetet és erőforrásokat megőrizzük a jövő generációi számára.
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2015. november 21-29. között zajlik, melynek keretében idén összesen 473 akció valósul meg. Országos viszonylatban a legtöbb akcióötletet - összesen 13-at - a pápai Weöres Sándor Általános Iskola regisztrálta az idei Európai Hulladékcsökkentési Hétre - olvasható a kampány sajtóközleményében.

Íme, egy ötlet a sok közül: két részből álló kupakállatkák

A pápai iskola azért is csatlakozott a kezdeményezéshez, mert ismét elnyerte az ökoiskola címet, mondta Mógor Adrienn intézményvezető. A Weöresben a hét során két kézműves délutánt is szerveztek az újrahasznosítás jegyében, "Hozz ki többet kevesebből!" mottóval. A felsős diákok készítettek műanyag kupakokból memoryt, darabjait vesztett puzzleból szókirakót, műanyag poharakból bábot. Az alsó tagozatban a napköziben is újrahasznosult a tojástartó, a kartondoboz, a papírguriga és így kisróka, különféle állatok és figurák kerültek ki a gyerekek keze alól.

Az üvegcsékben a weöreses diákok ökoüzenetei vannak

Az aulában most kis üvegekből készült füzér fogadja a belépőt, a palackokban a gyerekek üzenetei vannak. A feladat az volt, hogy írjanak jótanácsokat arra nézve, hogy miként tehetnénk élhetőbbé a Földet. Horváth Viktória például azt javasolta, hogy a hulladékokat a megfelelő kukákba dobjuk. Hívtak külsős előadót is, az egyik teremben Orbán Kálmán agrármérnök a komposztálásról beszélt a gyerekeknek.

Wenczel Marianna szervező tanár elmondta, hogy két pályázatot is írtak ki a diákoknak az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából. Aki szeretne, az készíthet egy két perces videót arról, ami a környezetében szúrja a szemét, amin változtatni kellene, legyen szó eldobált hulladékról vagy szemetes területről. A másik lehetőség, hogy hulladékok felhasználásával állítson össze a pályázó egy képet. A pályamunkák beadási határideje november 29.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!