Értelmetlen és jogtalan a betelepítési kvóta - Rétvári Bence államtitkár előadása a Refiben


2015-11-26 10:00:21  | cikk: pgya  | 


Értelmetlen és jogtalan a betelepítési kvóta - Rétvári Bence államtitkár előadása a Refiben főképe
Az európai civilizációt és stabilitást veszélyezteti a brüsszeli tervezés alatt álló kötelező betelepítési kvótarendszer, amely ellen jelenleg is aláírásokat gyűjt a kormányzó Fidesz-KDNP – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások minisztériumának államtitkára szerda este a református gimnázium dísztermében tartott telt házas fórumon.
Rétvári Bence államtitkár a helyi KDNP és Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) meghívására tartott előadást: Oktatás, egészségügy, bevándorlás, egyházak címmel.

Rétvári Bence államtitkárt és a hallgatóságot Hauber Károly, a KDNP helyi elnöke köszöntötte

Rétvári Bence előadása elején az egészségügyről tartott rövid tájékoztatót. Az egészségügy területén az elmúlt öt évben minden idők egyik legnagyobb fejlesztése valósult meg, főleg vidéki kórházak esetében. Összesen 500 milliárd forint volt az az összeg, amely a vidéki kórházak felújítását, eszközbeszerzését szolgálta. Ez az összeg egyenlő azzal a társasági adóval, amelyet másfél év alatt az összes magyarországi cég befizet a költségvetésbe – érzékeltette az államtitkár az összeg nagyságát.
- Igyekeztünk a béreken is javítani, további feladatok vannak az eddig 27 százalékos átlagos bérnövekedés mellett. A fejlesztésekre visszatérve egy példát mondanék arról, hogy miként találta a mentőszolgálatokat az új kormány 2010-ben: előtte két évig nem voltak beszerezve új mentőautók, nem indítottak és nem fejeztek be közbeszerzéséket, amely alapján mentőautók kerültek volna az Országos Mentőszolgálathoz. Két évi hátrányt kellett behozni ezen a téren is és újabb mentőautókat megvásárolni, az elmúlt években több mint 300 mentőautót tudtunk szolgálatba állítani – ismertette az egészségügy egyik fontos területén talált visszásságokat az államtitkár, amit a szocialista kormánytól örököltek és muszáj volt helyre hozni, mert a mentőautók az egyik leggyorsabban amortizálódó életmentő eszközök.

Az oktatási rendszer átalakítását érintve Rétvári Bence a központi működtetésről, a központi fenntartás indokoltságáról – ami a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) révén a ismert a legtöbbek számára  – beszélt a pápai hallgatóságnak. Az átalakításnak a legfőbb célja az volt, hogy sokkal kisebbek legyenek a különbségek az oktatás színvonala között, attól függően, hogy valaki nagyobb vagy kisebb településen jár iskolába, egy gazdagabb vagy egy szegényebb önkormányzat tartja fenn az adott iskolát.
- Óriási különbségek voltak, mert ha megnéztük, ezelőtt néhány évvel a tankerületek különböző mutatószámait, diákszámban csak kétszeres különbségek voltak, de ha az egy főre jutó összterméket (GDP) nézem, ott már ötszörös különbséget találtunk, vagy az egy osztályon belüli hátrányos helyzetű gyermekek tekintetében hússzorosnál is nagyobb különbségek voltak. Ez azt mutatja, hogy a rendszerváltást követő 20-25 év alatt nem csökkentek a társadalmi különbségek, hanem nagyon nagy mértékben nőttek, ami az oktatásra is rányomta a bélyegét. Óriási különbségek voltak egyes oktatási intézmények színvonala között, a körülményekben, a pedagógusok bérezésében, taneszköz-felszerelésben. Ezen mindenképpen változtatni kellett, hiszen ha valaki egy nehezebb sorsú településen született, akkor az megpecsételte a sorsát, egy rossz állapotú iskolában kevesebb tudás birtokába jutott a diákévek alatt. Ezért hoztuk létre a KLIK-et, egyre több forrást biztosítunk a számára. Évről-évre előrehaladva látjuk, hogy milyen mértékű lemaradás volt bizonyos intézményekben, ezért plusz forrásokat biztosítunk. A napokban döntött úgy a kormány, hogy 26 milliárd forint plusztámogatást ad a KLIK-nek, ami a tanárokhoz, diákokhoz a következő hetekben fog elérkezni – jelentette be a jó hírt az államtitkár.

Rétvári Bence államtitkár szerint az európai civilizáció és stabilitás van veszélyben

Az egészségügy és oktatás után Rétvári Bence rátért a menekültügyre, amely ma minden embert érint és érdekel, még ha ezt nem ismeri be, akkor is.
- Ma Európába percenként öt bevándorló érkezik. Ez a folyamat már lassan egy éve tart ilyen intenzitással és olyan mértékű veszélyt és feladatot jelent az európai politikusoknak, amilyenre a második világháború óta nem volt példa. Ha végigvesszük, hogy ki az a politikus, aki ugyanazt mondja ma, mint amit állított féléve vagy egy éve, akkor kevés olyan európai politikust találunk, aki nem változtatott valamit az álláspontján. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor ma is azt mondja, amit másfél évvel ezelőtt, a többiek álláspontja pedig közeledik az övéhez, a többi ország politikája is közeledik Magyarországéhoz menekültkérdésben – mutatott rá az államtitkár, hogy egyre több állam kezdi belátni, hogy a lehetőségeink korlátozottak és nem tudunk mindenkit befogadni.

Az államtitkár véleménye szerint a kormány legfontosabb feladata, hogy az állampolgárokkal konzultálva az aláírásgyűjtés során, az ő támogatásukat is maga mögött tudva, az Európai Unióban képviselje azt az elvet, hogy a magyarok elutasítják azokat a betelepítési kvótákat, amely alapján nyugati irányból zúdítanának tízezreket Magyarországra mindenfajta kontroll nélkül. A kormánynak sikerült elterelnie a déli irányból érkező bevándorlási hullámot, most viszont Brüsszelben arra készülnek, hogy nyugati irányból küldjék vissza a migránsokat Magyarországra.

Az előadás után a közönség soraiból érkező kérdésekre válaszolt az államtitkár

- A betelepítési kvóta szerintünk értelmetlen, hiszen a schengeni övezetben a nyitott határok mentén mindenki oda megy, ahova akar. Nem lehet megakadályozni senkit, hogy Portugáliából átmenjen Németországba, vagy Bulgáriából Svédországba. Értelmetlen, ugyanakkor jogtalan, hiszen az Európai Uniónak nem áll jogában, hogy ilyen döntéseket hozzon, csak a tagállamok dönthetik el, hogy milyen állampolgárokat akarnak a saját országuk területén letelepíteni, nem mondhatják meg Brüsszelből, hogy Budapesten, Szegeden kik lakjanak, erre csak a magyar államnak van joga. Ráadásul veszélyes is, hiszen ez a fajta kvóta ösztönözni fogja a további bevándorlást. Tíz évre való utánpótlás van a bevándorlókból Ázsiából és a szubszaharai térségből, több tízmillió ember tudna a következő években útra kelni és Európába érkezni. Láthatjuk, hogy Európában miként növelik a terrorfenyegetettséget, miként rombolja a közbiztonságot ez a fajta kvótaszemlélet, amely évről évre újabb és újabb milliókat telepítene az Európai Unióba, és rendkívüli módon veszélyezteti azt az európai civilizációt, amelyhez ezer éve tartozunk, és annak az Uniónak a stabilitását, amelyhez tizenegy éve csatlakoztunk – fejtette ki véleményét az államtitkár a kötelező betelepítési számokról, amelyet Brüsszelben kívánnak előírni a tagállamok számára.

Rétvári Bence elmondta, hogy kereszténydemokratáknak a kereszténység és az európaiság ugyanazt jelenti. Véleménye szerint az európai nemzetek közös kultúrája a kereszténységből fakad, az Alaptörvény is kimondja, hogy Magyarországon a kereszténység megtartó erő volt, ezért tartja fontosnak a magyar kormány, hogy Európa identitását is megvédje, túl a gazdasági, biztonsági célokon, és fontos szempont, hogy az európai civilizáció is megerősödhessen.
Beszéde végeztével a közönség soraiból érkező kérdésekre válaszolt az államtitkár, akinek Hauber Károly, a pápai KDNP elnöke egy palack somlai borral köszönte meg a tartalmas előadást.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!