Szórakoztató vagy komoly? - Ifjúsági Filharmónia


2015-11-24 17:54:25  | cikk: ha  | 


Szórakoztató vagy komoly? - Ifjúsági Filharmónia főképe

A pápai Ifjúsági Filharmónia-sorozat első vendége ebben az évadban a Savaria Szimfonikus Zenekar. November 24-én és 25-én a zenészek összesen négy alkalommal muzsikálnak a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban. Ma a Türr és a Közgáz diákjainak bizonyították be a szombathelyi szimfonikusok, hogy a klasszikus zene is lehet könnyed.

A közel egy órás koncert során felcsendült két Mozart-mű, de Haydn és Rossini muzsikája is. Bartóktól a Magyar képek-ből a Kicsit ázottan című részt játszotta a zenekar. Ennek kapcsán Sándor János karnagy elmesélte, hogy a darab tökéletesen visszadja egy becsiccsentett ember jókedvét, aztán egyre dülöngélőbb járását, csuklásait, kicsit a másnaposságát is. Bartók Béla zsenialitását tükrözi a rendkívül szemléletes zene, aki nagyon komoly ember volt, de a muzsikában tökéletesen megjelenítette a tréfákat, mondta Sándor János.

Az ifjúsági koncertek sajátossága, hogy zenéhez kapcsolódó történeteket is hallhatnak a diákok

Az előadás során Rossini Tell Vilmosának nyitányát is meghallgathatták a diákok. Rossini volt az, aki forradalmasította az opera műfaját, hisz a drámai és komor műveket lecserélte vidám, népies témákra. Kirobbanó sikert aratott, amit állítólag Beethoven nagyon nehezen viselt, nehezményezte, hogy az ő közönsége átnyergelt a könnyedebb zenei művekre.

A Savaria Szimfonikus Zenekar Strauss Tritsch-Tratsch polkájával fejezte be a koncertet.
A karmester elmondta, nagyon fontosnak tartja ezeket a diákoknak szervezett alkalmakat, hisz így a fiatalok megkapják a lehetőséget, hogy ezzel a műfajjal is találkozzanak, aztán majd eldöntik, hogy tudják-e értékelni, élvezni, mindenesetre belekóstolhatnak a klasszikus muzsika színes világába is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!