Szent Erzsébet-napi jótékonysági est


2015-11-23 09:53:04  | cikk: pgya  | 


Szent Erzsébet-napi jótékonysági est főképe
Vers és próza, néptánc és örökzöld slágerek – a műfajok sokfélesége jellemezte a Szent Anna Plébánia szervezésében megvalósuló jótékonysági estet vasárnap délután, melyet Szent Erzsébet tiszteletére rendeztek meg már hetedik éve. A dr. Márfi Gyula veszprémi érsek és Écsy Gábor, a Magyar Katolikus Káritász országos igazgatója fővédnöksége és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ támogatása mellett megvalósuló rendezvény bevételét évről-évről a szegények, a hátrányos helyzetű családok megsegítésére fordítja a plébánia.

Sokan érezték fontosnak, hogy segítsenek a rászorulókon

Az est egyik fővédnöke, dr. Márfi Gyula veszprémi érsek köszöntötte a rendezvényt. Mint mondta, a program Árpád-házi Szent Erzsébethez kötődik, aki nagyon sokat tett a betegekért, az elesettekért.
- Nem véletlen, hogy ezt a jótékonysági műsort Szent Erzsébet napján tartjuk meg, ő a szeretet leismertebb szentje, világszerte a legismertebb magyar szent. A misenaptárban kötelező emléknap, a világ minden táján megemlékeznek Szent Erzsébetről, aki 1207-ben született, 12031-ben halt meg, összesen 24 évet élt. Egyesek el sem tudják képzelni, hogy ilyen fiatalon is lehet maradandót alkotni, neki sikerült. Nagy hatással volt rá kortársa, Assisi Szent Ferenc, akitől megtanulta, hogy mindent, amihez görcsösen ragaszkodunk, elveszítünk, viszont, amit másoknak oda adtunk, az a miénk marad. Az elkísér bennünket a túlsó partra az Úristen színe elé és tanúsítja, hogy mi valamikor tudtunk jót tenni – szólt az érsek a színházban megjelentekhez, emlékeztetve arra a közönséget, hogy Erzsébet nem csak pénzt adott a rászorulóknak, hanem személyesen járt elől jó példával a szegények gyámolításával, a betegek ápolásával. A személyes szeretet szentje Erzsébet, aki rendszeresen bejárt az általa alapított otthonokba, árvaházakba. Négy évvel a halála után szentté avatták, és annak ellenére, hogy nem voltak tömegközlekedési és tömegkommunikációs eszközök, a becslések szerint 1 millió 200 ezren vettek részt a szentté avatási ünnepségen, négy király vitte.

Écsy Gábor a jóténykodás léleknemesítő hatását hangsúlyozta

Écsy Gábor, a Magyar Katolikus Káritász országos igazgatója elmondta, hogy a Magyar Katolikus Karitász idén ünnepli a megalakulásának 85., az újjászerveződének 25. évfordulóját. „25 év, 85 év, azt gondolom, hogy években nem mérhető, valóban 2015-öt kell mondanom, hiszen a Karitász segítő tevékenysége az Úr Jézusig vezethető vissza. Az evangélium hirdetése mellett az egyháznak ugyanolyan fontos a szeretetszolgálat, a jócselekedetek gyakorlása” - köszöntötte a rendezvény a Karitász igazgatója.

A Szent Erzsébet-napi jótékonysági esten fellépett a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Vadvirág Néptáncegyüttese, Babos Tibor, Gosztola István, Kurcsics Ádám, Kossuth Gergő, valamint a Szó és Kép Színpad egy Rejtő-bohózattal.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!