Apa egy hős – Csillag István volt a Kiliáni beszélgetések vendége


2015-11-21 18:31:57  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Apa egy hős – Csillag István volt a Kiliáni beszélgetések vendége főképe
Apa egy hős – bólogatott Csillag István tűzoltó alezredes két nagyobbik fia a Kiliáni beszélgetések novemberi rendezvényének végén a feltett kérdésre, hiszen a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Kirendeltségének vezetőjét kérték ezúttal arra, hogy meséljen életéről, munkájáról, a tűzoltók feladatairól.

A remek stílusú, kiváló hangulatú beszélgetésen kiderült, Csillag István egyáltalán nem akart tűzoltó lenni gyermekkorában, bár kis piros tűzoltóautója neki is volt. Álmaiban a filmrendezői pálya vagy a régészkedés szerepelt, aztán az élet úgy hozta, hogy mégis lánglovag lett belőle. Ez pedig 2001-ben történt, addig a Pápai Bázisrepülőtéren dolgozott hivatásos katonaként.

Mint mesélte, repülőezred megszűnésekor keresett más munkát, akkor bukkant rá a pápai tűzoltóság hirdetésére, melyre sikeresen jelentkezett és szolgálatparancsnok-helyettesként kezdte tűzoltó pályafutását. Hamarosan szolgálatparancsnok lett, majd kinevezték tűzoltási és műszaki mentési osztályvezetőnek. 2011-ben lett a Pápa Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságának parancsnoka, a szervezeti átalakítást követően pedig a katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője. Sikereiről, karrierjéről szerényen úgy fogalmazott, a feladatok mindig megtalálták őt, parancsnokainak bizalmát mindig igyekezett megszolgálni munkájával.

A hallgatóság élvezettel hallgatta a remek stílusban beszélő vendéget

Az alezredes a beszélgetésen beszélt a katasztrófavédelem szervezeti felépítéséről, a tűzoltók munkájáról, a Pápai Kirendeltségen dolgozók összetartásáról és magas színvonalú munkájáról. Felidézett életveszélyes tűzeseteket, súlyos káreseményeket, de mesélt olyan riasztásokról is, melyek az emberi butaság miatt következtek be. Megismertette a hallgatóságot a lánglovagok képzésével, a tűzoltók mindennapi munkájával, a riasztáskor érvényes szabályokkal és a tűzoltó rúd szerepével is. Mint mondta, a tűzoltók akkor is szoros napirend szerint tevékenykednek, amikor nincs tűzeset, nincs műszaki mentés.
-A tűzoltók 24-48 órás szolgálati rendben dolgoznak, amikor nincs riasztás, akkor is szoros a napirendjük, képzéseken, gyakorlatokon vesznek részt, önképzés és szervezett képzés keretében készülnek fel az éles bevetésekre.

Csillag István bár beosztott tűzoltó sosem volt, hiszen szolgálatparancsnok-helyettesként kezdte hivatását, sok éles riasztáson vett részt, számtalan tűzesetnél és műszaki mentésnél segített elhárítani a veszélyt. Mai munkája már mást kíván, kirendeltség-vezetőként elsősorban a megelőzésre kell a hangsúlyt helyeznie, arra, hogy kollégáinak is minél kevesebbszer kelljen éles riasztáshoz vonulniuk. Csapatáról egyébként úgy fogalmazott, a pápai tűzoltók szakmailag jól felkészült, lelkes szakemberek, akik igazán hivatásuknak tekintik munkájukat.
-Éles helyzetekben elsősorban az adrenalinszint megemelkedését érezzük, de kell, hogy a tűzoltónak is legyen félelemérzete, hiszen enélkül vakmerően veszélybe sodorhat másokat, akár kollégáit is - mondta el a hallgatóságnak. Arról is szólt, a tűzoltóknak nagyon erős lélekre van szükségük és ezt szigorú pszichológiai vizsgálatokkal ellenőrzik is, hiszen a munka során nagyon sok tragédiát, szörnyűséget látnak. Ezek lelki feldolgozásában nagyon sokat segítenek a kollégákkal való közös beszélgetések, elemzések.

Csillag István családja is eljött a Kiliáni beszélgetésekre
 
A Kiliáni beszélgetések vendége arról is szólt, kevéske szabadidejét igyekszik családjával, gyermekeivel tölteni és nagyon szeret olvasni is. Két fia pedig, akik jelen voltak a beszélgetésen, arra a kérdésre, hogy az apa hős-e, határozottan igennel válaszoltak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!