Egy elfeledett pápai hős - Batvai Komáromi Sülye Pál


2015-11-19 12:35:58  | cikk: pgya  | 


Egy elfeledett pápai hős - Batvai Komáromi Sülye Pál főképe
Egy ismeretlen pápai katonáról tartott előadást dr. Nagy L. István történész, múzeumigazgató tegnap délután a Kékfestő Múzeum földszinti termében a Várostörténeti-Honismereti Kör meghívottjaként. Az előadás során a szép számban megjelent hallgatóság megismerhette Komáromi Pál őrnagy kalandos életét, aki részt vett a napóleoni háborúkban, majd nyugdíjazását követően Pápán telepedett meg, itt is temették el.

A múzeumigazgató egy hosszú távú kutatási terv, amely a Habsburg Monarchia, Magyarország és a császári-királyi hadsereg kapcsolatrendszerét vizsgálja a francia háborúk (1792-1815) korában, részeként látott hozzá a császári-királyi hadsereg főtiszti karának, elsődlegesen annak magyar egységei magyar tisztjeinek kutatásához. A kutatás alapját a górcső alá vett ezredek saját iratanyagai, illetve a központi katonai igazgatás iratanyagai jelentették.

A Várostörténeti-Honismereti Kör hallgatósága a Kékfestő Mzeumban

- Már az első feldolgozott forrás, a 34. gyalogezred 1791-es mustrájának tanulmányozása során felbukkant „Komáromy Pál” főhadnagy, aki a mustrajegyzék alapján református volt, Takácsiban született, szűkebb pátriámban, ekkor vetődött fel bennem, hogy esettanulmányként részletesebben feldolgozom az ő karrierjét. Az ezred iratanyagának áttanulmányozása során egy tipikus kisnemesi katona karrierje bontakozott ki – kezdte az életrajz ismertetését Nagy L. István.
A feltehetően nemesi származású, írástudó katona beállt a hadseregbe önkéntes közlegényként és minden lépcsőt végigjárva a századosi rangig tornázta fel magát. Számtalan hadjáratot végigharcolva helyezték nyugállományba, feltehetően hosszú és vitéz szolgálatára tekintettel őrnagyi ranggal.

Nem csak egy vitéz katona élete elevenedett meg az előadás során, hanem a kor viszonyaiba is bepillantást nyerhettünk

Nagy L. Istvánt meglepetés a Komáromi család hátterének felkutatása során érte. Előbb a takácsi református egyházközség anyakönyvében nézett utána, amelyben találta nyomát. Egy régi kiadású könyvecske vezette nyomra, amelyből kiderül, hogy a Komáromi Pál Győrszemerén született, a helyi prédikátor fiaként. A Komáromi-családot azért is volt nehéz kutatni, mert egy szerteágazó  lelkészdinasztiával találta szembe magát a múzeumigazgató, és először is azt kellett kibogozza, hogy ki-kinek a leszármazottja, avagy a felmenője.
A történészben felmerült a kérdés: hogy lehet az, hogy egy lelkészdinasztia egyik fia katonának szegült, miért nem lett ő is, őseihez és fivéreihez hasonlóan prédikátor? Mint kiderült, Komáromi Pál édesapja korán elhunyt, ezért az iskoláit nem Szemerén – ahol abban az időben már volt oktatás –, hanem Szentkirályszabadján, majd Sopronban végezte. A kutató valószínűsíti, hogy édesanyja testvéréhez került Pál, aki ott egy teljesen más környezetbe csöppent: több nagybácsija is katona volt. Komáromi Pál édesanyja, Roboz Judit kisnemesi katonacsaládból származott, amelyben a katonai pálya jelentette a karriert a férfiemberek számára. Komáromi Pál nem hozott szégyent a családjára, vitézségével akár bárói rangot is nyerhetett volna a római katolikus Habsburgoktól, ami abban az időben egy református vallást követőnek egyenlő volt a lehetetlenséggel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!