Azért a víz az úr... - Kositzky Attila a menekültválságról


2015-11-19 08:56:05  | cikk: pgya  | 


Azért a víz az úr... - Kositzky Attila a menekültválságról főképe
A migrációhoz vezető út címmel tartott előadást  Kositzky Attila nyugállományú repülő-altábornagy tegnap délután a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében. A diavetítéssel egybekötött előadásban a nyugalmazott katonatiszt többször kitért a migráció okaira, az okokat egyenesen 100 ezer évvel korábbról kutatva és minden esetben alapvető problémának a vízhiányt és az ebből adódó élelemhiányt jelölte meg.

Sokan voltak kíváncsiak Kositzky Attila menekültválsággal kapcsolatos álláspontjára

A telt házas előadást Kositzky Attila történelmi felvezetővel kezdte, az emberiség nagyobb vándorlásait mutatva be az őskortól kezdve egészen napjainkig. Előadásában kihangsúlyozta a gyarmatbirodalmak kizsákmányoló politikáját, aminek egyes országok köszönhetik mai jólétüket. A történelmi előzmények ismertetését követően bemutatta a migráció jogi és szociológiai fogalommeghatározását, egy 1994-es vezérkari tanfolyam leírása alapján, amit a politikusok figyelmébe ajánlott.

Az édesvíz mennyisége konstans, míg a Föld lakossága rohamosan nő

A nagyméretű migráció főbb okait az édesvízhiányt, az ebből fakadó élelemhiányt, energiahordozók hiányát, és a túlnépesedésben jelölte meg. Kositzky előadásában még arra is kitért, hogy tudományos alapon bizonyított miszerint egy csésze kávé elkészítéséhez 140 liter víz szükséges a termesztéstől a kifőzésig. De ugyanilyen alapon mérhetetlen vízigényes a hús és bármiféle élelmiszer előállításához. A Közel-Keleten soha nem volt elegendő víz, az előadó szerint ez állandó migrációs okot fog jelenteni a továbbiakban is, és már érzékelhető az előrejelzések alapján az Afrika felől érkező migrációs nyomás is. A jelenlegi válság fő okát abban látja az előadó, hogy európai döntéshozatal bonyolult és lassú, ezen kellene javítani, hogy a jelentkező problémákra gyors és hatékony válaszok szülessenek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!