15 év - 95 előadó - jubileum a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben


2015-11-17 22:40:04  | cikk: ha  | 


15 év - 95 előadó - jubileum a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben főképe

2000 novemberében tartotta első összejövetelét a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör, amely a pápai evangélikus gyülekezet közösségeként, de az ökumené jegyében várta, várja az érdeklődőket. Az alapítók, Borbély Lajos presbiter és Koczor György lelkész, célkitűzéseikben megfogalmazták, hogy a kör a komoly oktató-nevelő munka mellett az együttlét örömét is jelentse a tagoknak.
- A 15 év bebizonyította, hogy van igény az érdekes, színvonalas előadásokra és a meghitt, baráti közösségre - mondta Venczel Csaba, gyülekezeti felügyelő, aki a pápai evangélikus gyülekezet látogatóközpontjában tartott jubileumi ünnepségen a kezdetekre emlékezett. - Borbély Lajos egy presbiteri gyűlésen vetette fel a kör ötletét. Úgy vélte, ezzel megszólíthatók azok is, akik nem járnak templomba, de egy kötetlenebb formában szívesen beszélgetnek hitről, tudományokról, művészetről vagy akár sportról. A másfél évtized során nagyon sok értékes gondolatot hallhattak a tagok, az érdeklődők érdekes személyiségeket, életpályákat ismerhettek meg - tette hozzá Venczel Csaba.

Borbély Lajos halála után Polgárdi Sándor esperes vette át a kör vezetését

Az ünnepi alkalmon Polgárdi Sándor esperes is köszöntötte a megjelenteket. Az érdeklődők mellett jónéhány korábbi előadót is üdvözölt a hallgatóság soraiban. Elmondta, hogy ő 2008-ban került Pápára és természetesen azonnal bekapcsolódott a kör munkájába. Öröm számára, hogy ismerhette Borbély Lajost, akinek szelíd lelkülete és nyitottsága legendás volt. A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vezetőjeként sok embert meg tudott szólítani, hívására az előadók is szívesen mondtak igent. Tavalyi halála nagy fájdalmat jelentett a gyülekezet tagjainak is, de úgy gondolták, hogy a kör munkáját folytatva az ő tevékenysége előtt is tisztelegnek. Így ebben az évben Polgárdi Sándor szervezte a közösség alkalmait.

Dr. Áldozó Tamás polgármester több ízben is tartott előadást a körben. Mint mondta, az ilyen csoportok, mint a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör, minden támogatást és tiszteletet megérdemelnek, hisz azért dolgoznak, hogy megőrizzék a város értékeit, közösséget építsenek az itt élőkből. Egy személyes élménye kapcsán hozzátette, hogy a hit Istenben, hit a közösségben, hit önmagunkban, hit a városunkban és hit a nemzetünkben pozitív energiákat szabadít fel és igényességre nevel.
- Az ilyen közösségek, mint például amilyet önöknek és Borbély Lajosnak köszönhetünk, alkalmasak arra, hogy ezt a hitet felélesszék, erősítsék, életben tartsák. Legyen minél több ilyen közösség a városban - mondta a polgármester.

- Példaértékű a közösség munkája - mondta a polgármester

Mező Lászlóné rendszeresen jár a kör összejöveteleire, előadást is tartott megpróbáltatásokkal tűzdelt, gazdag életútjáról. Mint mondta, nagyon sokat köszönhet Borbély Lajosnak, főként, hogy visszatalálhatott fiatalkori kedves időtöltéséhez, a rajzoláshoz, festéshez. A hallgatóság soraiból többen is csatlakoztak hozzá, megosztották a jelenlevőkkel a kör alapítójához fűződő emlékeiket. Szót kért Mail József apát, plébános is, aki szintén részt vett a jubileumi alkalmon.
- Én, mint katolikus pap, úgy érzem, hogy az evangélikusok állnak a legközelebb hozzánk, akár tanításban, akár mentalitásban, emberi gondolkodásmódban. Nagyon szívesen veszek részt az ökumenikus istentiszteleteken is, melyeket közösen tartunk. Az külön öröm számomra, hogy ismerhettem Borbély Lajost és hogy előadónak is meghívtak a Gyurátz Körbe - tette hozzá mosolyogva Mail József, aki további eredményes munkát kívánt a közösségnek és ígérte, hogy ő is buzdítani fogja a katolikus híveket arra, hogy járjanak el a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör összejöveteleire.

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör rendszerint a hónap utolsó hétfőjén tartja alkalmait. A pápai kötődésű előadók mindig érdekes beszámolókat tartanak, szívesen beszélnek életük alakulásáról, emlékeikről, arról, hogy mit köszönhetnek a városnak, alma matereiknek, tanáraiknak. Az előadást minden esetben kötetlen beszélgetés követi, ahol az érdeklődők kérdéseire válaszolnak a meghívottak. A 15 év vendéglistája nagyon hosszú, művészek, politikusok, pedagógusok, orvosok, sportolók is megfordultak a körben. Polgárdi Sándor esperes kérdésünkre elmondta, hogy a közösség előadássorozata januárban folytatódik, továbbra is a nyitottság és a párbeszéd fémjelzi majd az alkalmakat.


Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!