Tanévnyitó a református templomban


2009-08-30 20:46:55  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Tanévnyitó a református templomban főképe
„Boldog ember az, aki hallgat rám, ajtóm előtt áll, vigyázban, nap, mint nap, mert aki engem megtalál, az életet találja meg és kegyelmet nyer az Úrtól.” (Példabeszédek könyve, 8. fejezetének 34. és 35. verse)

A Himnusz eléneklése után Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, az idézett ige hirdetésével kezdte el ma 14 órakor a református templomban a Református Gimnázium tanévnyitó istentiszteletét. A püspök evangelizációjában elmondta, hogy vannak ajtók, ez örömhír, lehetőségeket rejtnek, szabadságot jelentenek. De vigyázni kell, hogy melyik ajtót nyitjuk ki, mert vannak olyan ajtók, amelyeket nem lehet becsukni, lehet, hogy van bocsánat, és újrakezdés, de nem lehet azt sem lelkünkkel, sem az eszünkkel elfelejteni. A tanárok küldetése minél több ajtót megmutatni az ifjúságnak, hogy nyitottak legyenek a világra, és hogy vezessék a diákokat az Isten ajtaja felé. Ezután az egyházkerület világi főgondnoka, dr. Huszár Pál köszöntötte a gyülekezetet, a tanári kart, az új és régi diákokat:

- Szükség lesz a szellemi-lelki felkészülésre, a feladatoknak történő nekifeszülésnek, hiszen nehéz tanév következik. A megérdemelt pihenés és szükséges erőgyűjtés végén itt állunk az új tanév küszöbén. Az isteni segítségre tanárnak és diáknak egyaránt szüksége van ahhoz, hogy az oktatás és nevelés kétpólusú folyamata valóban eredményes legyen. Oktatást és nevelést mondtam, hiszen a református iskoláink abban térnek el más iskoláktól, hogy a diákok többet kapnak nevelésből. Többet kapnak, hogy kialakuljon, illetve erősödjék bennük református keresztyén mivoltuk, magyarságtudatuk, amely kellő európaisággal kell párosuljon. Ehhez kívánom és kérem az Úristen segítségét és áldását az új tanévre!

- 442 diákkal kezdi meg az új tanévet az iskola, melyből 16 szlovákiai magyar diák. Ők, a mi magyar kormányunktól fájdalmunkra és szégyenünkre nem kapnak állami normatívát. Ennek ellenére mi szeretnénk őket tanítani és azt üzenjük, hogy nyugodtan jöjjenek a többiek is. És reménykedünk abban, hogy lesz még egyszer ünnep a világon, Vörösmarty szavaival élve – kezdte meg tanévnyitó beszédét Kovács Dániel igazgató. Beszédében kitért arra is, hogy minden évnyitón, értekezleten ugyanazok a fogalmak hangzanak el mostanában: forráselvonás, normatíva-csökkentés, megszorítások. Jó hírként, köszöntötte az eredményes beiratkozás után jelenlévő új tanulósereget. Az intézmény a terjeszkedés stádiumában van. Az iskola kínálatát bővíti a művészeti szakközépiskolai képzés társastánc, néptánc és alkalmazott grafika tagozaton.  A legközelebbi Dunántúli Református Egyházi Napoknak Pápa városa ad otthont. Tanévkezdő imádságnak ajánlotta Sík Sándor versének egy részletét, mely így hangzott:

A virágtalan, gyümölcstelen ágtól,
A meddőségtől, lanyhaságtól,
A naptalan és esőtelen égtől:
Ments meg Uram a szürkeségtől!

Édes az ifjak méntás koszorúja,
Fehér öregek aranyos borúja,
Virága van tavasznak, télnek:
Ne engedj Uram, koravénnek!

Csak attól ments meg, keresők Barátja,
Hogy ne nézzek se előre, se hátra.
Tartsd rajtam szent, nyugtalan ujjad,
Ne tűrd, Uram, hogy bezáruljak!

Ne hagyj Uram, megülepednem,
Sem eszmében, sem kényelemben.
Ne tűrj megállni az ostoba van-nál,
S nem vágyni többre kis mái magamnál.

Ezekkel a szavakkal a Pápai Református Gimnázium és Iskola fennállásának 479. tanévét nyitotta meg Kovács Dániel igazgató. Ezt követően Palcsó Anna, Szlovákiából érkezett tanuló gyönyörűen énekelt, majd az új tanárok bemutatása és a diákokkal közös fogadalomtétel következett. A tanévnyitó a Szózat eléneklésével fejeződött be.


Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!