Ughy-Birodalom a színházépületben


2015-11-16 22:14:38  | cikk: Babos Petra  | 


Ughy-Birodalom a színházépületben főképe
Ughy Miklós képzőművész, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola művésztanárának alkotásaiból nyílott vasárnap este kiállítás a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének emeleti előterében.
A rajztanár édesapjától, Ughy Istvántól tanulta el az alkotás csínját--bínját, mint mondta, követte őt, s ajándéknak tekintette a művészetet, amivel neki is élnie kellett.
- Elsősorban festészettel foglalkozom, de szívesen készítek nagyméretű szénrajzokat, valamint kisebb grafikákat is. Amint képeimen is látható, az úgynevezett figuratív kifejezésmód áll közelebb hozzám. Az elszemélytelenedő világban az emberi kapcsolatok maradványait próbálom keresgélni és mint minden művész életében, nálam is vannak korszakok - mondta Ughy Miklós.
A mostani tárlatra színes akvarell technikával készült tájképeit hozta el, amelyek Torockón és a nyári alkotótáborban, Pápa környékén születtek, de bemutatta a szénrajzokból álló képeit, amelyek a későgótika időszakát villantják fel.

A tárlatot a művész kollégája, Schrei Balázs tanár ajánlotta a közönség figyelmébe.
- Mikor először láttam ezeket a rajzokat kiállítva a Somogyi Galériában pár évvel ezelőtt, azt hittem, hogy egy középkori lovagirodalomba tartozó műfaj, egy chantefable illusztrációi. Aztán végignézve a képeket, rájöttem, hogy ezek nem Észak-Franciaországhoz, hanem Kelet-Ughyországhoz köthetők. Erre a művész által teremtett országra, világra azért van szükség, mert a gondolkodás néha áldásával megajándékozott, jelen esetben viszont a gondolkodás átkával megvert ember kicsinek érzi magát a félelmetes világban, s mert nem érti, hogy mi miért van körülötte, hogy miért úgy működnek a dolgok, ahogy működnek - mondta.
Schrei Balázs megnyitja a kiállítást

Ughy Miklós akvarelljein a kiegészítő színek kontrasztja és a rokon színek harmóniája kíséri végig a színben is megkomponált műveket. Ugyanakkor a rajzokon tapasztalt határozott vonalvezetés és formák itt is észrevehetőek, ezzel biztonságot, higgadtságot sugároznak. Ughy Miklós fanyar, de rendkívül jó humorú, kicsit ironikus, ugyanakkor a háttérben meghúzódó, szerény, csendes, rendszerető ember, mint amilyenek a képei – fogalmazta meg a tanár.

A kiállítás december 13-ih tekinthető meg a JMSZK nyitvatartási idejében.
Ughy Miklós tárlatával egy időben láthatók a színházépület földszinti előterében Ughy István művész alkotásai is a Hónap műtárgya című sorozat keretein belül.

Képek:

Ughy Miklós:
Az elemi iskola 5. osztályától képzőművészeti szakon tanul. 1987-ben érettségizett a marosvásárhelyi művészeti szakközépiskola grafika szakán. 1991-95: a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajz szakán folytatta tanulmányait, mesterei: Kisléghi Nagy Ádám, Horváth János, Tóth Csaba. 1989-ben áttelepült Magyarországra, ettől kezdve Pápán él és dolgozik. 1991-től szerepel csoportos kiállításokon. 1994-ben a pápai képzőművész szakkör vezetője volt. Élénk színvilágú, figurális jellegű kompozícióin a formákat geometrikus szellemben egyszerűsíti. Szívesen használ szimbolikus elemeket festményein.

Forrás: jmszk.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!