Márton-napi lámpás felvonulás a Tarczyban


2015-11-11 22:06:11  | cikk: Babos Petra  | 


Márton-napi lámpás felvonulás a Tarczyban főképe
Szent Márton napja alkalmából tartott színes délutáni családi alkotóházat az alsós informatika tagozatos osztályoknak a Tarczy Lajos Általános Iskola. A programot Vida Tímea és Turi Ilona tanítók szervezték.

A gyerekek egy prezentáció segítségével megismerhették az e naphoz fűződő legendát Szent Mártonról, a népszokásokat, melyek a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez kapcsolódtak, s az idetartozó időjóslásokat is. Az aulában különböző technikákkal libákat készíthettek papírból, kóstolhattak libazsíros kenyeret, hisz e nap elengedhetetlen része a libalakoma, melyet az iskolában ezzel szimbolizáltak. Egy feladatlapon számot adhattak a megszerzett ismereteikről, melynek hibátlan kitöltését könyvjelzővel jutalmazták. Volt még dalos, zenés része is a délutánnak, hiszen libákhoz fűződő dalokat énekelhettek, népi játékokat játszhattak kicsik és felnőttek egyaránt. Aki pedig kedvet érzett a lampionok készítéséhez, ezt is megtehette a délután során – mondta el hírportálunknak Turi Ilona, a program egyik szervezője.

Micskó Vivien 3. a osztályos diák édesanyjával és kisöccsével jött el a Szent Márton-napi rendezvényre. A mosolygós kislány elmondta, nagyon jó ötletnek tartja ezt az új kezdeményezést, hiszen szeret kézműveskedni, alkotni. A hétvégén a városi Szent Márton-napi programon is részt vett, sőt még a Liba Tour-on is indultak, mellyel értékes belépőket nyertek.

A jó hangulatú program zárásként egy lámpás felvonuláson vettek részt a szülők és gyerekek az iskola környékén az elkészített lampionokkal. A fáklyás felvonulás német nyelvterületről terjedt el (Martinsumzug), Szent Márton emlékét őrzi és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez – tudták meg a diákok a programon.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!