Rendőrök, mentők, tűzoltók és a többiek az Erkelben


2015-11-11 21:40:18  | cikk: HuHa  | 


Rendőrök, mentők, tűzoltók és a többiek az Erkelben főképe
A rendőrség, a mentők, a katasztrófavédelem, a büntetés végrehajtási intézet, az ÁNTSZ, a Vám- és Pénzügyőrség, a Vöröskereszt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai látogattak el kedden az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskolába az Egy nap a biztonságért - egy nap az iskolában című rendezvénysorozat keretében. A programot immár két évtizede szervezi meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, s járja vele a megye általános iskoláit. Az idei tanév első állomása a pápai intézmény volt, ahol az egész iskola bekapcsolódott a programba.

-Örültünk a megkeresésnek, hiszen a program számos érdekes és fontos információt ad a tanulóinknak – fogalmazta meg Heizer Zoltánné igazgató a rendezvénnyel kapcsolatban. Mint mondta, az iskola legfiatalabb diákjaitól a nyolcadik osztályosokig mindenki részt vett a programon, hogy ismereteit bővítse az emberek biztonságért dolgozó szervezetekről. A közlekedésbiztonsági gyakorlati foglalkozást emelte ki a sok programelem közül, hiszen az iskola számára fontos, hogy a diákok megtanulják a szabályos közlekedést, amivel elkerülhetik, hogy baleset áldozatává váljanak.

A kerékpáros közlekedés szabályait az udvaron kialakított KRESZ tanpályán gyakorolhatták az alsó tagozatos diákok a pápai kapitányság rendőreinek útmutatása alapján, de a gyerekek zebrasétán is részt vettek, melyen körbejárták az iskola környékét és megismerkedtek a közlekedés rendjével és a táblákkal.
Az intézmény udvarán kapott helyet a tűzoltóautó, a mentőautó és egy rendőrségi kocsi is, a diákok az ő munkájukkal is megismerkedhettek a foglalkozások során, a tantermekben pedig többek között a bűncselekményekről, a büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartottak életéről, az energiaitalok veszélyeiről és a környezet védelméről hallhattak érdekes és fontos információkat.

A tűzoltók munkájával és eszközeivel is megismerkedtek a tanulók

Péter Katalin rendőr alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának kiemelt főelőadója elmondta, céljuk az volt, hogy a diákokkal megismertessék azokat a szervezeteket és munkájukat, amelyek az emberek biztonságáért dolgoznak nap, mint nap. A szervezés során igyekeztek a legszélesebb körben szakembereket hívni, így nagyon sok szervezet munkatársai bekapcsolódtak a programba.
-Azt szeretnénk, hogy a gyermekek megismerjék ezeknek a szervezeteknek a tevékenységét és ne gondoljanak valami misztikus dologra velük kapcsolatban, hiszen ezek azok, akik az emberek biztonságáról gondoskodnak és segítenek a bajban.

Az alezredes asszony például arról beszélt a felső tagozatosoknak, hogy hol a határ a diákcsíny és a bűncselekmény között, miként kerülhetik el, hogy áldozattá váljanak, és hogyan kell viselkedniük ahhoz, hogy ne legyenek elkövetővé, akár tudtukon kívül. A rendőrségi előadáson szóba kerültek az internethasználat veszélyei, a világháló biztonságos alkalmazásával kapcsolatos tudnivalók, de arról is szó esett, hogy milyen jogsértéseket milyen büntetéssel sújthatnak, és hogy a 14 éven aluli gyermekeket milyen bűncselekmény elkövetése esetén bünteti a jog.
-Vannak olyan információk, amik teljesen megdöbbentik a gyerekeket, amik elgondolkodásra késztetik őket. Ahhoz pedig, hogy a diákok minél jobban el tudják képzelni a veszélyhelyzetek valódiságát, olyan példákat mondok nekik, melyek akár itt a környékükön történtek – mesélte az alezredes.

Péter Katalin rendőr alezredes a bűncselekményekről beszélt a diákoknak

Goda Máté nyolcadik osztályos diákot a rendőrség és a büntetés-végrehajtási intézet munkatársának előadása után szólítottuk meg. Mint mondta, nagyon sok olyan hallott a szakemberektől, amit eddig nem tudott. Így például azt, hogy kik egy bűntett szereplői, milyen cselekményekért büntethetők a 14 évnél fiatalabbak és hogy különböző szintű büntetés-végrehajtási intézetek vannak. Ezekről azt is megtanulta, hogy a fogva tartottak mit tehetnek és mit nem büntetésük idején.
-Nagyon érdekesnek és fontosnak tartom a mai foglalkozásokat, mert sok minden megtanultunk arról, hogy cselekedeteinknek milyen következményei lehetnek – összegezte a hallottakat.

Az Egy nap a biztonságért – egy nap az iskolában programsorozat az idei tanévben több iskolába is ellátogat, köztük Pápa környéki oktatási intézményekbe is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!