Hasznos információk a gyermekbalesetekről


2015-11-11 20:36:15  | cikk: Babos Petra  | 


Hasznos információk a gyermekbalesetekről főképe
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja "Segítünk, hogy segíthess!" elnevezéssel, gyermek-egészségügyi előadássorozatot indított útjára a közelmúltban. A program novemberi összejövetelén a gyermekbalesetekről és a bölcsőhalálról esett szó.
A Napsugár Bölcsödében tartott rendezvényen Pintér-Papp Eszter, a pápai csoport vezetője, a támogató szolgálat szolgálatvezetője köszöntötte a szép számban megjelenteket, majd dr. Lőrincz Matild gyermekorvos tartott előadást.

A jól ismert doktornő hangsúlyozta, az előadássorozat elsődleges célja, hogy felhívja a megelőzésre a szülők figyelmét, hiszen sok baleset megelőzhető, ha kellőképpen odafigyelünk.
-Csecsemőkorban a leesés a legveszélyesebb tényező, ezért egyetlen percre sem szabad a picit felügyelet nélkül hagyni, mindig legyen valaki mellette. A babát tilos rázni, lógatni, dobálni –sorolta a legveszélyesebbeket.
Az érdekfeszítő előadáson szó esett még a forrázásról, a mérgezésekről és a bölcsőhalálról is. Az utóbbival kapcsolatban a doktor néni felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy a picit mindig háton kell altatni, külön ágyban az édesanyától. A lakásban nem szabad dohányozni, ahol kisbaba van. Puha matracot nem szabad használni, csak olyat, ami szorosan illeszkedik az ágy széléhez, nehogy beszoruljon a pici feje. Ágyrács védőt ne használjunk, valamint nagyméretű, puha játékot és párnát semmi esetre se tegyünk a baba ágyába éjszakára. Fontos a jó minőségű légzésfigyelő, jól feltöltött elemekkel.
Dr. Lőrincz Matild azt is elmondta, Magyarországon szerencsére nem jellemző a bölcsőhalál, ami nem betegség, s nem is védőoltás okozza.
A doktornő jó tanácsként azt javasolta, hogy a gyermek mindig felügyelet mellett legyen, sose hagyjuk magára. A gyógyszereket, tisztítószereket és egyéb maró szereket jól el kell zárni, gyermekbiztos zárral ellátni.

A soron következő összejövetel decemberben lesz, amikor is a védőoltások fontosságáról esik szó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!