Rétessütés a Kékfestő Múzeumban


2015-11-09 17:59:37  | cikk: Babos Petra  | 


Rétessütés a Kékfestő Múzeumban főképe
A régi ház körül, nagy élet volt…, vagyis a Kékfestő Múzeumban szombaton délelőtt. Az intézmény új rendezvénysorozatot indított útjára, A régi ház körül címmel. A program első foglalkozásán a rétessütés fortélyaiba vezették be az érdeklődőket Török Judit közreműködésével.

Reidmár Linda néprajzos, a program szervezője kérdésünkre elmondta, a rendezvény célja, hogy olyan régi mesterségeket mutassanak be, amelyek már kihalófélben vannak.
- A rétessütés a program első eleme. Az igazi rétest nyújtott tésztából készítik, amit már szinte csak nagyanyáink tudnak tökéletesen elkészíteni. Célunk, hogy a fiatal generációk is megtanulják a rétes készítést, s tapasztalatot cseréljenek.
Kopott kuglófsütő fémből és kerámiából, tepsik, szita és fűszertartók repítették vissza a jelenlevőket a régi korok világába, hiszen a játszóházon kívül egy kiállítást is szerveztek, amelyben a hajdani, sütéshez használatos eszközöket mutatták be, a Gróf Esterházy Károly Múzeum jóvoltából.

Nagy Endréné jó kezdeményezésnek tartja ezt a programsorozatot, reméli, lesz folytatása is, hiszen lenne rá igény.
- Sokat tanultam a mai délelőtt során. Nagyon gyakran sütök rétest, ez a család egyik kedvence. Még sosem csináltam diós-szilvás rétest, most megtanultam, s ha hazamegyek én is készítek. Manapság általában készen veszem a tésztát, mivel nem könnyű a nyújtás – mondta az idős hölgy.

A családbarát programon a gyerekek kézműveskedhettek, amíg anyukájuk és nagymamájuk rétes készített. Az ügyes kezű apróságok a tekeredik a kígyó, rétes akar lenni mintájára papírkígyót csináltak. A rétes nyújtásba és töltésbe aztán természetesen a gyerekek is bekapcsolódtak, akik nagyon ügyesen ellesték a felnőttektől az igencsak nem könnyű praktikákat.

Török Judit „oktató” a nagymamájától tanulta el ezt a szép hagyományt. Somogyból származik, ahol a megyei réteskészítő fesztiválon első helyezett lett különleges diós-szilvás rétesével. Mint mondta, a tökéletes házi parasztrétes elkészítésénél fontos, hogy jó alapanyagokat vásároljunk, jó minőségű rétes-és finomlisztet, házi tojást és zsírt használjunk. Amikor csináljuk a rétest, lényeges, hogy meleg legyen, körülbelül 24-26 fok, ne legyen huzat. Ha nincs meleg, nem fog nyúlni a tészta. A nyújtásnál arra is figyelnünk kell, hogy gyűrűt ne viseljünk, mert az kilyukasztja, és csak kézfejjel nyúljunk az alapanyag alá. Először hosszába, majd keresztbe nyújtunk, apró mozdulatokkal.

A jó hangulatú délelőtt során hat tepsi rétest készítettek, melyek között volt almás-mákos, túrós-meggyes, tojásos-tejfölös és diós-szilvás ízesítésű is. A résztvevők jóízűen fogyasztották el a finomságot.

A soron következő alkalom december közepén lesz, akkor az ünnepekre készülődnek a résztvevők, s mézeskalácsot sütnek. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvénynek a jövőben is lesz folytatása - tudtuk meg Reidmár Lindától.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!