Ógyallai delegáció járt Pápán


2015-11-08 15:26:42  | cikk: HuHa  | 


Ógyallai delegáció járt Pápán főképe
A szlovákiai Ógyalla képviselő-testületének tagjai tettek látogatást városunkban szombaton. A delegáció a kapcsolatfelvétel jegyében, Áldozó Tamás polgármester meghívására érkezett a Városházára, ahol a városvezető, Kanozsainé dr. Pék Mária címzetes főjegyző, a képviselő-testület tagjai és az önkormányzati gazdasági társaságok vezetői fogadták a vendégeket.

Ógyalla és Pápa között egy március 15-ei ünnepség teremtette meg az első találkozást, amikor a Református Kollégium diákjai utaztak a kisvárosba. Akkor az ottani építészeti középiskola igazgatója kérte fel a település polgármesterét, Basternák Ildikót, hogy köszöntse a pápai vendégeket. A Refi igazgatójával való beszélgetés során került szóba a két település közötti partnerség lehetősége, aminek igényét a pápai delegáció tolmácsolta Áldozó Tamás felé – idézte fel a polgármester asszony.

Az együttműködés lehetőségeiről beszélgetett a két polgármester

-Az első találkozáskor én 4 hónapja voltam hivatalomban és szomorúan tapasztaltam, hogy városunknak egyetlen partnertelepülése sincsen, így az iskolák közötti kapcsolatból kiindulva tettem meg az első lépéseket Pápa felé – mondta. A polgármester asszony eleget téve a pápai meghívásnak egy-egy kollégájával megtekintette a Nyáresték az Esterházy-kastély udvarán elnevezésű színházi fesztivált, járt a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztiálon, most pedig képviselői társaságában utazott városunkba egy ismerkedő beszélgetésre. Mint mondta, Pápa városa csodálatos, eddigi látogatásai során több mindent volt alkalma megtekinteni, megismerni. Elismeréssel szólt városunk gazdagságáról, arról, hogy milyen szépen épül és fejlődik a település és arról is, hogy milyen meleg vendégszeretettel fogadták őket.
-Ógyalla Pápánál kisebb, 8000 fős kisváros, a Duna-menti síkság legmelegebb területén fekszik, a Komárom és Érsekújvár közötti főút közepén. Ipari parkkal mi is rendelkezünk, bár nem ekkorával, mint Pápa, de igyekszünk fejleszteni, építeni. Nagyon sok régi kúria található városunkban, amiket szeretnénk megmenteni és van egy sörgyárunk, ahol az Arany Fácán készül. Nagy büszkeségünk a Konkoly-Thege Miklós által alapított csillagda és Feszty Árpád festőművész, aki itt született – mesélt városáról Basternák Ildikó. A polgármester asszony azt is elmondta, szeretnének több partnervárosi kapcsolatot létrehozni.
-Az együttműködésnek sok lehetősége van: a sport, az iskolai csoportok, a kultúra mind olyan területek, amelyek megalapozhatják a két város kapcsolatát. Ógyallán is sok civil szervezet, csoport működik, melyek között tartalmas együttműködés lehet. Ezen túl európai uniós források segítik a különböző országok városai közötti partnerséget és mi szeretnénk ezt kihasználni. Egy csehországi várossal már van kapcsolatunk, számítunk a Pápával való együttműködés létesítésére, és felvettük a kapcsolatot egy horvátországi és lengyelországi településsel is. Velük olyan projektet tudnánk végrehajtani, mely a kultúrára, a hagyományápolásra épül – magyarázta.

Ismerkedő beszélgetések a két város képviselői között

Áldozó Tamás polgármester az ógyallaiak látogatásával kapcsolatban hírportálunknak elmondta, a város nyitott a határon túli településekkel való kapcsolatépítésre, főleg olyan települések esetében, ahol nagyszámú magyar közösség él, Ógyalla pedig ilyen.
-Nem veszünk magunkra semmiféle kényszert, az ismerkedés módja az, hogy először találkoznak a képviselők, az intézmények, a településeken működő közösségek, és ha ezeknek sok jó eredménye lesz, akkor eljutunk oda, hogy hivatalos kapcsolatot is létesítsen egymással a két város. Nagy kockázatot nem vállalunk, úgy érzem, ezt az utat végig fogjuk járni és ennek most az első lépéseinél tartunk – fogalmazott.

Áldozó Tamás hangsúlyozta, a partnervárosi kapcsolatok jelentősége többek között abban van, hogy a fiatalokkal megismertesse, tudatosítsa, hogy vannak olyan magyar nemzettársak, akik más országokban élnek és fontos az ő megismerésük, annak megtapasztalása, hogy miként élnek együtt a különböző népek. Mindezt már több felvidéki településen megélhették a pápai fiatalok, hiszen Losonccal, Heténnyel, Nádszeggel, Dunaszerdahellyel és Ógyallával is volt alkalmuk ismerkedni. A cél, hogy minél több fiatalnak, családnak és közösségnek legyenek személyes élményei e téren.

Mint megtudtuk, Áldozó Tamás polgármester többször is átutazott már Ógyallán, hiszen családi szálak kötik a környékhez. -Ógyalla egy kedves kistelepülésnek látszik és biztos vagyok benne, hogy sokkal több értéke van, mint amit átutazóban meg lehet ismerni – fogalmazott.

A vendégek megcsodálták a Fő teret is

A tegnapi találkozáson a szlovákiai magyarlakta kisváros delegációjának Áldozó Tamás fotók segítségével mutatta be Pápa kulturális értékeit, gazdasági életét és a turizmus főbb szereplőit, majd küldöttség megtekintette a Fő teret, az Esterházy-kastélyt és belekóstolt a Szent Márton-napi Újbor Ünnepének mulatságába is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!